Den kanskje største trusselen mot fred er fortsatt atomvåpen. Det er fremdeles ca 17000 atomvåpen i verden, og så sent som i september 2016 ble det foretatt en atomsprengning i Nord-Korea.

FN er 70 år i år, og total avskaffing av atomvåpen har hele veien vært et viktig mål for organisasjonen. I august anbefalte et overveldende flertall av nasjoner i FN at det i 2017 skal forhandles om en folkerettslig bindende lovtekst som forbyr atomvåpen. Norge var ikke blant disse landene, enda Stortinget ønsker at Norge skal arbeide for et forbud mot atomvåpen, og enda det var den norske regjeringen som startet hele denne prosessen i Oslo i 2013.

Selv om Norge ikke har atombomber, er vi med i NATO, alliansen som besitter størsteparten av verdens kjernevåpen. Arbeidet mot atomvåpen må derfor gjelde både i nasjonal, nordisk og global sammenheng. Allerede statsminister Einar Gerhardsen proklamerte sitt «ingen atomvåpen på norsk jord i fredstid» på NATO-toppmøtet i 1952.

I nasjonal sammenheng anbefaler vi en grunnlovsfesting av at Norge skal være et atomvåpenfritt territorium. I tråd med synet til tidligere stortingsrepresentant Hallgeir Langeland foreslås følgende tekst i Grunnlovens § 25:

«atomvaaben maa ikke produseres, innføres, bruges eller utplasseres i Riget».


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.