MENINGER

Børge Holden spør hva flyktningene skal koste, når eller om de noen gang skal dra hjem, om de egentlig er fra Syria eller om de bare later som, og hva slags hensikt de egentlig har med å komme hit.

Han insinuerer også at noen «utøvere av fredens religion» (jeg antar det er muslimer han mener) kanskje kommer hit uten fredelige hensikter. Jeg er ikke helt sikker på hva han baserer en slik antakelse på.

Uansett kan alle disse spekulasjonene vanskelig kalles noe annet enn mistenkeliggjøring, og det er altså ikke her snakk om mistenkeliggjøring av folk med penger og makt, men av folk som flykter fra krig og nød.

Det vil si, en del av dem kan jo faktisk ha en hel del penger, men det hjelper jo lite når huset ditt er bombet sammen og folk skyter på hverandre utenfor husdøra di.

Holden etterlyser fakta. Kanskje litt mye forlangt at HA skal kjenne identiteten til hver og en av asylsøkerne som kommer til Vang, men det vi i alle fall vet helt sikkert er at det er krig blant annet i Syria, i Somalia og i Afghanistan.

Vi vet også at folket i Syria blir skvist mellom Assad-regimet på den ene siden og IS på den andre. Videre vet vi at dette har utløst en voldsom flyktningstrøm som vi ikke har sett maken til siden andre verdenskrig.

Kanskje er det en og annen som har reist med falskt pass, kanskje ikke, det vet vi faktisk ikke og det er heller ikke opp til HA å finne ut av, men UDI.

Når en først befinner seg i en situasjon hvor en er på flukt fra eget hjemland og er nødt til å finne seg et nytt bosted, så synes ikke jeg det er så rart at enkelte finner ut at de skandinaviske landene er trygge og med gode velferdsordninger – uten at det må bety at de vil snylte på statskassa, jeg tror faktisk heller de bare vil ha en trygg og god oppvekst for barna sine.

Når vi vet hvor mange flyktninger nabolandene til Syria tar imot, synes jeg egentlig det er pinlig å irritere seg over disse relativt sett svært få flyktningene som kommer helt til Norge.

Vi kan velge å mistenkeliggjøre eller vi kan velge å hjelpe. For meg er valget enkelt.

Mat og tak over hodet er imidlertid ikke nok. Vi må hjelpe til med å integrere og inkludere flyktningene i lokalsamfunnet vårt. Det finnes foreninger og grupper som jobber med dette, både i lokalmiljøet og på nett. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Vil du være med og gjøre en forskjell?

Da vil jeg oppmuntre deg til å melde deg inn i gruppen «Refugees welcome to Hamar» på Facebook eller å ta kontakt med Vang Røde Kors.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.