Inga Borud påstår i HA 21. juli at jeg bortforklarer. Jeg har verken behov for å forklare eller bortforklare. Jeg ønsker å få fram hele sannheten, og å påpeke tilsnikelser.

LES OGSÅ: Geir Ove Ovesen bortforklarer

At Hamar kommune drives dyrere enn sammenlignbare kommuner, er noe alle er enige om. Årsakene til dette er sammensatte, og noen av dem gjorde jeg rede for i mitt første innlegg. Ja, kommunen hadde god likviditet i 2011, men de økonomiske konsekvensene av tunge investeringer slår ikke inn over natta. Faktum er også at kommunen gikk 45 millioner i overskudd innen utgangen av 2015, altså rett etter at den nye alliansen tok over. Mye av dette skyldes økte skatteinntekter, men at økonomien nærmest var ute av kontroll, slik posisjonen ynder å gi inntrykk av, er helt feil.

Så til budsjettet. Nei, vi har ikke noe rådmannsvelde i Hamar. Et eksempel på dette er saken om Lovisenberg skole. Forslaget til handlings- og økonomiplan er jo også, i noen grad, avhengig av de politiske beslutninger som har vært truffet tidligere.

Men: Når det nå må strammes inn ytterligere, legger altså rådmannen og hans stab fram et forslag til budsjett som innebærer et kutt på 35 millioner. Forslaget er samtidig meget detaljert, så å si ned til antall tulipaner i den enkelte rundkjøring. Det er ikke en gang tema at vi «bare» skal kutte 33 millioner. Et enstemmig kommunestyre slutter seg til rammen. Så er vi dundrende uenige i enkelte av prioriteringene. (opposisjonen vil beholde velkomstklassene) Alt dette vet Inga Borud.

Regnbuealliansen sier at deres hovedmål, ved tiltredelsen, var å rydde opp i økonomien, og at de snart er framme ved målet. Det er en grov tilsnikelse. De kunne like gjerne sagt: Ett av Regnbuealliansens mål var at Filip Ingebrigtsen skulle ta EM-gull på 1500 meter i Amsterdam. Nå har vi nådd det målet.


Les også
DEBATT Hamars økonomiske situasjon
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.