I 1837 ble Vang herredskommune opprettet, samme år som kommuneloven trådte i kraft. Ti år seinere, i 1847, var flertallet i dette formannskapet mot at Hamar skulle få bystatus. Dette skjedde lenge før Senterpartiet og Gjestvang ble født. Men kjøpstad ble det, i 1849, tuftet på et område som inneholdt bare fem små hus fra før. Og Vang måtte avgi 400 mål. Senere skulle de avgi arealer fire ganger til, før Hamar svelget hele sognet i 1992. Det var jeg imot, og har siden angret på det.

Det er altså intet nytt at formannskap er mot grenseendringer, og det er ikke oppsiktsvekkende at friere blir kastet på dør av ordførere som burde ha visst bedre. For i Norge er det slik at hvis du spør hvilken som helst ordfører om størrelsen på kommunen er grei nok i dag og i overskuelig tid, så er svaret vanligvis ja. Den nysgjerrige ordfører som lurer på hvorvidt 1 x 4 = 6, akkurat 4 eller pluss/minus 7, glimrer med sitt fravær.

Hva kan Løten få av Hamar, hva kan Hamar bidra med i Ringsaker, og hvilken glede kan Stange få av Hamar? Spørsmålene er feil. Spørsmålet er hvordan vi best skal utvikle denne regionen sammen, hvilke utfordringer står vi overfor de kommende tretti år, og skal vi ruste oss for ei ny tid? Men det får vi ikke vite, framtida er allerede vedtatt før debatten har startet.

Alle som har orket å lese Arbeiderpartiets programmer, og da tenker jeg på alle nivåer fra topp til bånn, vil oppdage at det begynner ganske bra på toppen. Der heter det at vi trenger bærekraftige kommuner, at det er behov for forandringer i kommunestrukturen for å sikre like gode velferdstjenester for alle innbyggere.

På fylkesnivå er dette standpunktet nedgradert til at «Vi skal løfte Innlandet», omstille oss og ta tak i utfordringene. Her begynner vi å ane frykten for vepsebolet og neste valg, og verre blir det på kommunalt nivå.

I tre av kommunene, Løten, Ringsaker og Stange, heter det i Aps lokale programmer at samarbeidet må styrkes og at hver enkelt kommune skal videreutvikles, og allerede er et midtpunkt for mangfold. Ingen snakker om kommunesammenslåing, alle har krystallklare planer om å klare seg selv de neste femti år.

I én kommune, Hamar, har Ap sagt noe helt annet: De ønsker en prosess velkommen med nabokommunene for å se på en eventuell kommunesammenslåing. Det er naturlig, for det er her det største trykket finner sted.

Hamar forventer 20.000 nye innbyggere innen 35 år, ikke rart de lurer på åssen de skal fikse dette. Men omringet av tre sjøltilfredse kommuner med 4.200 kommunalt ansatte, kan dette bli vrient. Selv om vi, midt i Aps sterkeste bastion, kunne forvente at tidenes største mulighet til å bli kvitt Einar Busterud en gang for alle skulle bli grepet begjærlig av et slagkraftig og samlet Ap. Isteden er det Busterud som slår et slag for å få avlivet seg selv. Han ivrer for en region som skal ta opp kampen for å sikre innbyggernes og næringslivets interesser lenge etter at han selv har avgått ved døden. Det er beundringsverdig, og i sin ytterste konsekvens er vi her vitne til et politisk selvmord. Hvis det skulle bli en samling av kommunene.

Nå tyder ingenting på det, i alle fall ikke frivillig. Nærhet til rådhusene, sykehjemsplassene, lensmenn og brannstasjoner, det glitrende lokaldemokratiet, Hamars nye stupetårn og gjeldssituasjon trumfer alle andre hensyn. Ingen lurer på om de seks milliarder inntektskronene som finnes i de fire kommunene kan anvendes på en bedre måte, alle tar for gitt at de 6.500 kommunalt ansatte er optimalt organisert. Og hva med det strålende lokaldemokratiet og nærhet til rådhusene? Er ikke det avgjørende? Tja, 12.000 stemmeberettigede i Ringsaker stemte ikke ved valget i fjor (14.601 avla stemme). Og så kan man jo lure på hvorfor folk oppe i Kallykja i Ringsaker har ventet på gatelys i 42 år, det tettest bebodde boligområdet i kommunen.

Og hva er poenget med å ha rådhuset som nærmeste nabo? Jeg har bodd i Stange i 12 år, seks ganger har jeg besøkt rådhuset, hver gang for å avgi min stemme ved valg. Resten av tjenestene er et tastetrykk unna.

«Je vil kjinne lensmænn, og je vil itte på gamlehjem i Hamar». Dette hardtslående og framtidsrettede utsagnet skal altså ligge i bånn i vårt møte med Innlandets utfordringer de neste femti år. Med denne innfallsvinkel skal vi sikre gode og likeverdige tjenester til innbyggerne, fremme en helhetlig og samordnet samfunnsutvikling, sørge for robuste og bærekraftige kommuner med effektiv ressursbruk og styrke lokaldemokratiet.

Jeg føler meg trygg på at den type argumentasjon som brukes for ikke å ville drøfte kommunenes beste de neste femti år, ligger djupt begravd i den offentlige forvaltning som en verkebyll. Fire bedrifter, eller fire kommuner, driver den samme type produksjon, har den samme type ansatte, har de samme målsettinger og ligger klint inntil hverandre geografisk sett. Og har de samme oppdragsgivere: Folket som bor her.

Vil Løten Helsetun få beholde sitt flotte kjøkken hvis Løten blir underlagt Hamar? Det lurte en leser på her forleden. Det er et godt spørsmål som jeg ikke kan svare på. Heller ikke spørsmålet om det fortsatt vil være tillatt å kjøre ut god, varm mat til de eldre hjemmeboende er enkelt å svare ja eller nei på. Som sagt: Vi snakker om beslutninger de folkevalgte skal ta stilling til de neste femti åra, kommunereform eller ikke. På et tidspunkt da jeg er 117 år og sikkert sterkt pleietrengende.

Hvor jeg ligger da? Er det plass på Løten Helsetun, så ses vi der.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.