Det siste året har vi sett mange saker i mediene om alvorlig ungdomskriminalitet og gjenger som rekrutterer barn og unge. Det er lett å forstå kravet om strengere reaksjoner også for de under 18 år, men mer bruk av fengsel er ikke løsningen.

Justisminister Tor Mikkel Wara har tatt til orde for å fengsle flere ungdommer. Barneombudet er ikke imot tydelige reaksjoner, men å fengsle flere blir som å rykke tilbake til start.

I 2012 vedtok Stortinget lovendringer som hevet terskelen for å fengsle ungdommer. Bakgrunnen for dette var at vi nå vet at fengsel verken er en god løsning for de unge lovbryterne eller for samfunnet. I verste fall kan være starten på en alvorlig kriminell karriere.

I stedet for fengsel, må vi styrke innsatsen for å forebygge at ungdom begår kriminelle handlinger. I tillegg må samfunnets reaksjoner overfor unge lovbrytere være rettet inn mot rehabilitering, ikke tradisjonell straff. Vi må derfor forbedre og styrke alternativer til fengsel. Det er på tide å se på mulige endringer av struktur og innhold i ungdomsstraffen.

En forutsetning for lovendringene i 2012 var at andre tjenester skulle rustes til å håndtere flere unge lovbrytere som ofte har store, sammensatte problemer. Vold, skadelig seksuell atferd og rus krever gode og målrettede tiltak. Barnevern og andre tjenester har ikke fått tilført nok kompetanse og ressurser til å ivareta ungdommer som tidligere ble satt i fengsel.

I 2019 håper jeg vi får en bred debatt om helheten i tiltakene vi har overfor unge lovbrytere. Vi må satse mer på forebygging og bygge ut tiltak som er egnet til å hjelpe ungdommene bort fra kriminalitet så fort som mulig. Fengsel må fortsatt være aller siste utvei for denne gruppen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.