I HA 7. juni er Tor Egil Mauseth igjen ute med sine påstander om at ulven var utryddet i Norge i 1975. Dette bygger han på at det i Viltrapport 33 fra Direktoratet for naturforvaltning, er skrevet at det kun ble dokumentert en ulv i Sarek (nord i Sverige) dette året.

Les også: Jeg er enig med Tor Egil Mauseth

Enhver bør kunne forstå at selv om det, i vitenskapelig forstand), ble dokumentert kun en ulv i Sarek, så er ikke det ensbetydende med at det er dokumentert at det ikke fantes ulv andre steder, for eksempel i Norge. Det er mange som hevder at «bygdefolk vet best», og da kan det nevnes et eksempel fra 1975 på avisoppslag om at vante jegere og fjellfolk i Rana kommune kunne rapportere om minst en ulv som oppholdt seg i indre deler av Rana.

Les også: Feil om ulv

Selv om denne opplysningen kanskje ikke ble vitenskapelig dokumentert, er den sammen med den totale mengde meldinger i det minste en klar indikasjon på at det var ulv i Norge også i 1975. Erik Dalens kategoriske påstand som premiss for sine spørsmål i bestillingsverket fra Glommen Skog, er derfor en falsk forutsetning som gjør undersøkelsen lite seriøs, sett ut fra et vitenskapelig synspunkt.

I Viltrapport 33 som Mauseth henviser til, er det satt opp en liste over stedfestede og tidfestede ulvemeldinger fra 1948 til 1979, i alt 750 meldinger fra hele landet. Svein Myrberget gir i sin rapport i tidsskriftet Naturen i 1979, en oversikt over ulvesituasjonen i Norge på 1970-tallet. Han viser at det har kommet meldinger om ulv fra 54 av landets kommuner i disse årene, og etter kritisk gransking av hver enkelt melding har han godtatt 63 av tilfellene som troverdige.

Enhver kan selv lese disse publikasjoner og se at slett ikke alle observasjoner er gjort på slutten av 1970-tallet, slik Mauseth uriktig påstår at jeg har skrevet i mitt innlegg 31. mai. At et større antall observasjoner kom fram i lyset etter at systematisk registreringsarbeid kom i gang mot slutten av 1970-tallet, er vel ikke så unaturlig.

Les også
Les også
DEBATT Svar til Tor Erik Mauseth
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.