Vi har fått høre om jordskjelv i Hellas og Tyrkia, hvor nordmenn og hedmarkinger fikk en tvilsom opplevelse. Vi må bare være glad for at trolig alle overlevde.

Så går mine tanker til hvilken hjelp disse menneskene får i ettertid for sine traumer?

Av og til dukker det opp jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier, hvor nordmenn er en del av tragedien, og opplever traumer de trolig sliter med resten av livet. Den mest kjente er trolig tsunamien i 2004, som rammet mange ferierende nordmenn også.

Disse menneskene har trolig de samme traumene etter hendelsen, som de som opplevde 22. juli-galskapen. Får de samme oppfølging av helsemyndighetene og samme erstatninger? Mye tyder på at så langt der ifra.

En annen forsømt gruppe med traumer, er de som har vært i norsk tjeneste i forsvaret i internasjonale konflikter, kan nevne Afghanistan, Irak, Somalia, Libanon, Balkan og andre steder. Dette har i tider vært litt i skuddet, nettopp for manko på oppfølging.

Eller er det slik at det er de politisk rettenkende som styrer denne agendaen, om hvem som skal ha hjelp og eventuell størrelse på erstatningsbeløp?

Traumene for slike hendelser, vil jeg anta er like store, enten de er menneskeskapte eller om det er naturkatastrofer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.