Internasjonale handels- og investeringsavtaler som setter demokratiet til side er på flere forhandlingsbord akkurat nå. TTIP-avtalen mellom EU og USA er et av de verste eksemplene på hvordan handelsavtaler blir forhandlet fram gjennom udemokratiske prosesser.

Gjennom EØS vil Norge bli påvirket av innholdet i denne avtalen, ved at regelverket for det indre markedet skal gjøres likt i EU og USA. Nei til EU støtter kritikken fra bekymrede innbyggere på begge sider av Atlanteren. Konsekvensene av TTIP, slik vi kjenner den, er nok et sterkt argument for at Norge må fortsette å stå utenfor EU, og for at Norge må si opp EØS-avtalen.

Lekkasjer viser at det er interessene til storselskaper i EU og USA som dominerer i forhandlingene. Avtalen kan gi «amerikanske tilstander» i regelverket for GMO, kjemikalier, medisiner, matvarer, drikkevarer, arbeidsmiljø, forsikring, offentlige innkjøp, elektronisk handel, databeskyttelse og immaterielle rettigheter. I tillegg er det stor fare for at faglige rettigheter og arbeidsmiljøkrav kan bli ytterligere svekket. USA har ikke anerkjent den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs konvensjoner, rettigheter som allerede er under press i EU.

Forhandlingene foregår i all hemmelighet. Sivilsamfunnet holdes utenfor, og får kun informasjon gjennom lekkasjer. Avtalene tillater selskaper å saksøke suverene stater om politiske vedtak står i veien for selskapenes framtidige profitt – en enorm trussel mot demokratiet. Eksempler på slike saker er tobakksgiganten Philip Morris’ søksmål mot Uruguay og Australia for å ha innført strengere tobakkslover, og at både europeiske og amerikanske selskaper har gått til søksmål mot økning av minstelønnen i Egypt.

Motstanden mot denne og lignende avtaler vokser i EU og USA. Tidligere i høst forsøkte Stop TTIP Alliance, som består av 230 organisasjoner fra 21 EU-land, å bruke det europeiske innbyggerinitiativet for å påvirke TTIP-forhandlingene. De samlet inn over en million underskrifter som ba om at forhandlingene ble stoppet på grunnlag av dagens forhandlingsmandat. Dette ble blankt avvist av EU-kommisjonen.

Regjeringa må avvise enhver norsk deltakelse i denne udemokratiske avtalen, og avstå fra å gå inn i en egen tilsvarende avtale mellom Norge/EFTA og USA. Når reglene for det indre markedet og EØS skal lages av EU og USA i fellesskap, vil det bli enda vanskeligere å vinne frem med norske krav og interesser. EØS-avtalens ensidighet og demokratiske underskudd blir enda tydeligere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.