Fiskeri- og landbrukspolitikken skulle ikke være en del av EØS-avtalen. Det har vært viktig for Norge å ha en selvstendig politikk på disse feltene. Samtidig opplever vi stadig å finne EU midt i matfatet og nye utfordringer truer.

Norsk mat har vært og er trygg som et resultat av villet politikk, ikke flaks. Vi har et rent og friskt plantemateriale, fordi vi har hatt en streng import. Vi har god dyrehelse og lav medisinbruk, fordi vi har et strengt regelverk. Vi forebygger smitte framfor å reparere etter at skaden har skjedd.

Denne føre-var-holdningen settes under press når EU og USA forhandler om verdens største handelsavtale TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). På tross av hemmelighold er lavere mat- og miljøstandarder det som trekkes fram. Klorvasket kylling og GMO (genmodifiserte produkter) er omtalt. TTIP vil påvirke Norge via EØS-avtalen.

Et samlet norsk landbruk har sagt nei til GMO i norsk mat og fÔr.

EØS-avtalen har gjort matfatet vårt mer søtt og fargerikt gjennom matsminkedirektivet. Veterinæravtalen har svekket mulighetene for grensekontroll av levende dyr, kjøtt, fisk og meieriprodukter fra andre EØS-land. Vi er prisgitt kontrollen i produksjonslandet.

Nå er det på tide å si opp EØS-avtalen! Vi har en handelsavtale i bunn, som kan tas i bruk igjen. Kommune- og stortingsvalgene blir viktigere enn noen gang, det er Norges framtid som står på spill. Vi må få klarhet i hvor de forskjellige politikere står i forhold til EU og EØS. Erna Solberg har allerede sagt at det spiller ingen rolle hvor maten produseres. Vi er ikke forpliktet til å gi EU hverken nye kvoter eller tollreduksjon. Allikevel er statsråd Helgesen er på tilbydersiden og sympatiserer med EU i ostetollsaken.

Norsk fiskerirett er klar, det er folket som eier fisken.EU har foreslått endringer i Sjømatindustriutvalget / Tveterås-utvalget. Gjennomføres dette, blir det fritt fram for enhver EU-borger og fiske langs vår kyst. Portugal og Spania har fiskeflåten klar. Havet utenfor EU er allerede fisket svart og det kjøpes fiskekvoter utenfor Afrika.

Nei til EU kjemper for trygg og god mat på norske fat.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.