Leif Jørn Hvidsten hevder smertelindring og behandlingsavslutning er svaret for døende mennesker. Så sier han at muligheten for smertelindring blir stadig bedre, og en ser stadig medisinske framskritt på feltet. Og han synes å mene at behandlingsavslutning ivaretar den enkeltes og de pårørendes behov for å slippe et forlenget dødsleie. Hva med smertene i et slikt regime.

I forskning.no skriver journalist Ida Korneliussen at norsk helsepersonell ikke gir nok smertelindrende medisiner. Frykt for anklager om aktiv dødshjelp kan være en årsak. Altfor mange har unødvendig store smerter ved slutten av livet, ifølge forsker Simen A. Steindal ved Diakonhjemmet høyskole.

Noen får sovne stille inn, men altfor mange har store smerter i sine siste dager. Det eneste som er sikkert når vi blir født, er at vi en dag skal dø. Forskeren har lest journalene til 220 pasienter som døde på sykehus, og sett på de tre siste dagene i deres liv, og han konkluderer med at ti prosent ikke får tilstrekkelig smertelindring.

Når 42.000 dør hvert år, er det 4,200 personer som ikke får adekvat smertebehandling.

Steindal påpeker at i flere av journalene står det at smertelindrende hjelp er gitt, men at pasientene fremdeles har vondt. Helsepersonell kan gi for lave doser, av frykt for fatale bivirkninger, men frykter aller mest å bli beskyldt for aktiv dødshjelp, mener Steindal.

Opioider som morfiner er vanligste behandling av smerte hos kreftpasienter, og disse kan for eksempel føre til at pasienten slutter å puste, og derfor kan det hende at dosene økes for sakte.

Også pårørende eller pasienten selv kan noen ganger takke nei til smertebehandling, eller ønsker lavere doser enn det egentlig er behov for, på grunn av faren for at behandlingen vil forkorte livet. Men hvorfor skal den som ønsker hjelp til å dø, måtte lide av den grunn?

Jeg har selv opplevd på nært hold at helsepersonell ikke har gitt nok morfin til å lindre smertene nettopp av frykt for at pasienten skulle dø, også når pasienten var helt på slutten av sitt liv med et par dagers forventet levetid. Og jeg opplevde samtidig at helsepersonal uttrykte at det ikke skulle stå på å få nok morfin.

Verdens helseorganisasjon har konkludert med at det er mulig å gi 97 prosent av pasientene god smertelindring, hvis de kliniske retningslinjene for smertelindring følges.

Foreningen Retten til en verdig død arbeider for at menneskene skal få lov å dø i fred og ikke unødig bli holdt i live med kunstige midler. Vi arbeider for at sykehus, sykehjem og andre institusjoner får muligheter til å skape forhold som gir en naturlig og verdig død uten at helsepersonalet skal frykte anklager om aktiv dødshjelp når de gjør sitt ytterste for å hjelpe.

Vårt mål er at loven endres slik at uhelbredelig syke mennesker i terminalfasen, med store lidelser og hjelpeløshet, skal kunne få bistand til å avslutte livet dersom de utvetydig ønsker det og kontrollkriterier er ivaretatt. Et godt hjelpemiddel til det er å respektere livstestamentet og å anerkjenne det som et juridisk bindende dokument.

Selvbestemt frivillig hjelp til å dø er ikke et valg mellom liv og død. Det er et valg mellom to måter å dø på.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.