Hamar by har mistet altfor mange skeive utflyttere. Lokale politikere må sørge for at Hamar kan være et attraktivt sted for skeive som vil flytte hjem igjen.

LES OGSÅ: HAs forhåndsomtale av arrangementet.

Det skjer i Hamar, som i andre norske småbyer: Mange skeive innbyggere flytter for å oppsøke mer trygge, åpne og inkluderende miljø i de større byene.

Det er snart tretten år siden jeg selv forlot Hamar. Eventyrlysten fylte kroppen min da toget rullet ut fra Hamar stasjon og tok meg ut i den store verden. Siden den gang har jeg bodd i flere storbyer og backpacket meg gjennom alle fem kontinenter. Men så står jeg der plutselig, på toppen av Machu Picchu, med ei t-trøye med påtrykket «samma å je ær henn i væla, bare je kænn sjå Mjøsa», og innser at jeg på ingen måte har noen ironisk distanse til det kjente uttrykket lenger.

Det er nok mange utflytta hamarsinger som har kjent på den samme akutte hjemlengselen. Øyeblikket hvor du innser at det er ingenting som gjør deg mer lykkelig og tilfreds enn synet av Mjøsa og lukten av innlandet. Men for mange skeive utflyttere kan det sitte litt ekstra langt inne å vende snuten hjemover.

På den tiden da jeg flyttet fra Hamar var det nemlig ikke særlig ålreit å være skeiv her. Hamar var faktisk en av fem byer som hadde utmerket seg på nasjonalt nivå når det kom til homofobi, og skeive var en utsatt gruppe i byen. En russebus med skeive russ ble totaltsmadret og nedtægget med homofobiske skjellsord, og hendelsen var en nyhetssak som nådde nasjonale medier. Så gæli var det faktisk den gangen, at den daværede barne- og likestillingsministeren Karita Bekkemellem ba Hamar kommune lage en egen tiltaksplan for å bekjempe homofobi og bedre livsvilkårene for skeive i byen.

I vår pakket jeg sammen sakene mine og flyttet hjem, og jeg er imponert over den enorme utviklingen som har skjedd i Hamar by mens jeg har vært borte. Hamar kan tilby hjemflyttere et rikt kulturliv, med mange spennende festivaler og konserter. Kaffen på Gravdahl og ølen på Heim er minst like god som på hipsterkafeene i Oslo, og betjeningen er dessuten mye hyggeligere her. Jeg bor nærmere IKEA enn hva jeg har gjort i noen storby, og ikke minst: Hamar har fått seg et innmari ålreit stupetårn. Hamar har med andre ord fått et urbant preg og kan tilby hjemflyttere det meste av det storbyene kan gi oss og litt til, for eksempel en båttur med verdens eldste hjuldamper.

Men på et planområde skorter det dessverre på: Hamar mangler fortsatt en skeiv tiltaksplan. Etter Bekkemellems etterlysning ble det i 2006 jobbet frem en mangfoldsplan, men da den ble revidert for perioden 2010- 2013 ble flere konkrete tiltak for å bedre skeives levevilkår og bekjempe homofobien i kommunen fjernet fra planen. I dag har Hamar kommune ingen egen tiltaksplan for skeive.

Det er dessverre ingen grunn til å anta at Hamar kommune ikke har behov for en slik plan. Snarere tvert om. Det er ikke mer enn to år siden HA kunne fortelle at en homofil mann ble slått ned på byen i Hamar på grunn av sin legning. På Likestillingssenteret har vi også gjennomført en undersøkelse hvor vi fant at skeive i innlandet savner trygge møteplasser.

Hamar har mistet altfor mange skeive utflyttere, og for å gjøre det mer attraktivt å flytte hjem igjen er det viktig at lokale politikere tar grep. Vi på Likestillingssenteret ønsker å se at Hamars politikere setter skeives levevilkår på dagsorden, og vi oppfordrer Hamars innbyggere til å stemme frem politikere som kan love tiltaksplan for skeive. Hamars politikere er dessuten i en særposisjon ved at Likestillingssenteret har sine lokaler her i byen. Vi jobber både lokalt, nasjonalt og internasjonalt med skeive spørsmål, og bistår gjerne i arbeidet med å utvikle en slik plan.

Til tross for manglende tiltaksplan, har det skjedd noen fremskritt på den skeive fronten i Hamar. I fjor ble eksempelvis historiens første Pride Hamar avholdt. Det overveldende oppmøtet, hvor flere tusen mennesker stilte opp for å heie frem byens skeivinger, kunne vitne om et rausere og mer inkluderende Hamar enn det jeg engang flyttet fra.

På lørdag samles vi igjen for å hylle Hamars kjønns- og seksualitetsmangfold, når Pride Hamar for andre gang går av stabelen. Jeg håper at minst like mange vil komme i år for å feire at i Hamar skal alle få være seg selv og elske hvem vi vil. Slik vil Hamars befolkning sende skeive utflyttere de signalene som jeg savner fra lokalpolitisk hold: nemlig at det skal være trygt å være skeiv i Hamar. Etter lørdagens feiring vil forhåpentligvis flere skeive utflyttere tenke at nå er det kanskje på tide å fløtte hemmat.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.