Om et halvt år det Stortingsvalg. Utfallet er usikkert, men det er ingen dristig påstand at dette valget, mer enn de fleste, blir et regjeringsvalg. Mer spennende, kanskje, at det kan bli et regjeringsvalg, uten at vi vet sikkert hvem som skal samarbeide. Skal Jonas være avhengig av de tidligere marxist-leninistene i Rødt, slik som i parlamentariske Oslo og skal Erna være avhengig av uklare holdninger i Venstre, KrF og Fremskrittspartiet? Blir Stol-leken, hvem som vil samarbeide med hvem, tilbudet til velgerne og vil velgerne, i så fall, være fornøyd med det. Det er noe som heter valgdeltagelse. Jeg bare nevner det, ville Christian Erlandsen sagt.

Kanskje virker det rart at en tidligere parlamentariker viser til, at riktignok er stortingsvalg viktig, men slett ikke enerådende, i et demokrati. Maktbalanse er nøkkelen, hvor de tre statsmaktene balanserer hverandre og hvor pressen et den fjerde. Selv stortingsvedtak må være forankret i Grunnloven og mer og mer også i internasjonale konvensjoner, lover og domstoler. Dette er kjernen i demokratiet. Ulvedebatten kan tyde på at dette ikke helt ut blir forstått eller respektert.

Det er også åpenbart at det går en bølge over den vestlige verden hvor stadig flere stiller spørsmål ved våre liberale verdier. Den enorme velstanden som er skapt har også skapt alvorlige utfordringer.

Ingen bør bli fornærmet av å påpeke dette, men innvandring, nasjonalisme, økende ulikheter, massearbeidsløshet og tap av tradisjonelle arbeidsplasser er tema i land etter land. Det bør være nok å nevne Trump, Brexit og usikkerheten foran valgene i Frankrike, Tyskland og Nederland. Det blir spennende å se om disse trendene, selvsagt i norsk kontekst, får spille en rolle også i norsk valgkamp. EØS, innvandring og sentralisering kan tyde på det. Det blir en modenhetstest på norske verdier om disse, høyst relevante, motsetninger blir behandlet på en saklig måte.

Og opp i alt dette. Det er faktisk noen som mener at det ikke spiller noen rolle hvem som styrer landet. Det er bare ulv som teller. Forstå det den som kan.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.