Hvilket lovverk skal gjelde i Norge? Lover utgått av Grunnloven, eller EUs lover og EU-domstolene avgjørelser slik EØS-loven §1 og §2 bestemmer?

Hvem skal bestemme i Norge? Norske velgere eller EU?

Hvem skal ta avgjørelser på vegne av norske velgere og folk? Norske politikere - eller EU gjennom EØS-avtalen?

Hvem skal bestemme om Grunnloven og norsk suverenitet skal gjelde - norske velgere eller 169 stortingsrepresentanter?

Hvem skal bestemme over norske virksomheter, ressurser og verdier - norske politikere og eiere jf norske lover– eller styringsorganer styrt og kontrollert av EU?

Stortingsvalget i 2021 må bli et EU- og EØS-valg. I tillegg må partiene bli mer tydelige hvor de står i EU- og EØS-saker ovenfor velgerne, og forpliktet til å følge partiprogrammet når de går i regjering. Det er helt nødvendig med en folkeopplysning om hva dagens EØS-avtale faktisk går ut på og konsekvensene av å følge den. Det å fortie slike spørsmål – slik politikere og mediene gjorde det ved valget i 2017 er ikke demokratisk.

Statsminister Erna Solberg (Høyre) har lagt lista. Hun mener at folkeavstemninger om EU-medlemskap er ugunstig «fordi velgerne tar standpunkt ut fra følelser» har hun uttalt til Politico. Slik undervurderer og nedlatende omtaler vår statsminister norske velgere.

«Norge skal bli mer likt EU» uttalte Erna Solberg i 2013 da regjeringserklæringen ble offentliggjort og Norge fikk en egen EU-minister.

Siden 2013 har Fremskrittspartiet-/Høyre-regjeringen, støttet av Venstre og Kristelig Folkeparti, i stort tempo visket ut forskjellen mellom fullt EU-medlemskap og EØS-medlemskap (Venstre gikk inn i regjeringen i 2018). Det skjer gjennom at Norge gradvis avgir suverenitet til EUs organer, til organer hvor Norge ikke engang har stemmerett.

Regjeringene til Erna Solberg har i strid med Grunnlovens §1, hvor det fremgår at «Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike», avstått norsk suverenitet til EU. Det har skjedd ved overføring av norsk suverenitet av finanstilsynene til EUs tilsynsorganer (herunder tilsyn med oljefondet/ pensjonsfondet), og gjennom at Norge har sluttet seg til EUs energibyrå Acer. Dette har kunnet skje gjennom EØS-avtalen.

Når står EUs jernbanepakke 4 og opprettelse av felles europeisk arbeidstilsyn for tur.

Skal norske velgere sitte passive og se på at regjeringene til Erna Solberg visker ut skille mellom fullt norsk EU-medlemskap og EØS-medlemskap til vi er 100 prosent medlem av EU? Eller er folkekravet at Norge skal styres ut fra Norges Grunnlov?

I dag er situasjonen at benytter du din stemmerett på et ja-til-EU/ EØS-parti – er det EU som bestemmer. Og ikke din stemme. Er det slik du vi ha det?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.