Se godt på mannen med den grå dressjakka. Han heter Arne Hammersmark.

Han er tidligere politimester i Gudbrdansdal.

Nå er han sivilist, men sentral som aldri før i Innlandet politidistrikt. For Hammersmark, som nå er leder for det som på kortfattelig og greit politispråk heter «Arbeidsgruppe for geografiske driftsenheter og tjenestestedsstruktur», er mannen som har en helt umulig oppgave.

I alle fall om oppgaven måles i popularitet.

Han leder gruppa som 15. oktober skal ha sitt forslag til ny struktur for alle tjenestestedene i Innlandet politidistrikt klart.

Den oppgaven er det ikke mulig å løse på en slik måte at man blir populær hos alle.

full gass

Fredag og kommende mandag har ledelsen i Innlandet politidistrikt invitert ordførerne, politikere og ledere for alle kommunene i Innlandet politidistrikt til Maihaugen på Lillehammer.

Der legger politiet fram sitt pågående arbeid, og får spørsmål og kommentarer – mange kritiske sådan – fra salen.

For nå er det full gass og alle spjeld åpne i politimotoren som skal dra i land en omstrukturering av politidistriktet som bare er dømt til å bli omstridt.

ET ROTTERACE

– Det er et jækla rotterace. Vi har ikke valgt dette tempoet sjøl, det kommer fra øverste hold, sa en ærlig Tom Johnsen til kommunenes representanter i går.

Johnsen, til daglig politistasjonssjef i Elverum, er nå prosjektleder for Prosjekt nytt politidistrikt i Innlandet. Internt forkortet PIP.

Politiet har svært kort tid på seg. 15. oktober skal de folkevalgte få vite hvordan ting blir seende ut. Hvilke lensmannskontorer forsvinner. Deretter har de seks uker på seg til å komme med uttalelser og innsigelser.

Og de kommer garantert til å komme. På Hedmarken knytter det seg stor spenning til blant annet hva som skjer med lensmannskontoret i Ringsaker, som i dag er en stor enhet i politidistriktet.

1. desember skal politimesteren ha sin tilråding om den nye strukturen klar, og bare to uker senere skal Politidirektoratet (POD) ha besluttet hvordan kartet skal se ut.

Deretter igjen har kommunene åtte ukers klagemulighet. Så ute i april skal alt være på stell, og den nye strukturen formelt på plass fra 1. juli 2017.

URIASPOSTEN

Det skulle vel bli rimelig pompøst å slå fast at Arne Hammersmark er en soldat.

Men Uria var soldat i Kong David av Israels hær. Han er opphavet til begrepet uriaspost, en farlig, utsatt eller utakknemlig oppgave.

Og er det noe Hammersmark vet at han nå har, så er det en utakknemlig oppgave.

Han har ordførerne i 47 kommuner som alle synes at politiet i størst mulig grad skal være til stede i akkurat deres kommune.

Hammersmark forklarer så godt han kan om krav til responstid og at det ikke er mulig med samme politikraft i grisgrendte strøk som i byområder.

Det vet Arne Hammersmark at han ikke greier å levere.

Han skal finne den beste måten å utnytte 510 politioperative årsverk på, 799 totalt.

Hans gruppe skal finne fram til hvordan disse best mulig skal kunne løse 60.000 oppdrag og etterforske rundt 20.000 saker i året.

I et politidistrikt som starter like nord for Oslo og ender på grensa mot Trøndelag.

I et politidistrikt som omfatter alt fra by til reinspikket villmark.

Han oppsummerte det i grunn veldig greit selv i workshopen på Maihaugen fredag.

– Alle vil ikke bli gjort til lags. Det tror jeg vi trygt kan slå fast.

Sa Arne Hammersmark.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.