De møter gråtende kollegaer som føler at de ikke makter oppgavene sine, polititjenestemenn som slutter eller lar seg permittere. Frustrasjon og slitasje innad i politistyrken er stor. Man opplever at liv går tapt og tusenvis av saker henlegges.

Jeg var i møtet der Politiets Fellesforbund debatterte nærpolitireformen i Arendal og har i tidligere møter opplevd at ikke bare Politiets Fellesforbund har advart mot reformen, men også svenske og danske forbund ut fra deres erfaringer med en tilsvarende reform. Alle understreket de at politireformen ville svekke politiet og fjerne politiet fra folket. Men til tross for advarslene, valgte regjeringen likevel å lukke ørene for fagfolk. De kjørte sitt løp. Tjenestemenn fra samtlige politidistrikt sier i dag at reformen ikke har ført til at de kommet tettere inn på folk, man har derimot fått et økende antall ledere og mellomledere. Hamar-politiet har aldri vært dårligere bemannet.

Ringsaker Sp ønsker trygghet, sikkerhet og beredskap for befolkningen. Dette er umulig uten et aktivt, tilstedeværende politi i nærmiljøet. Voldtekt og seksuelle overgrep, et økende rusmisbruk hos unge og et stadig endret trusselbilde understreker dette. Den teknologiske utvikling kompliserer.

Gjennom en større underskriftskampanje og fakkeltog i Brumunddal kjempet Ringsaker Senterparti for å beholde lensmannskontoret og nærpolitiet i Brumunddal. På et møte i Forsvarsforeningen i Hamar møtte vi daværende konstituert politimester som sterkt understreket at det var et mål å legge ned kontoret i Ringsaker. Kommunen hadde langt færre lovbrudd enn Hamar, takket være en dyktig lensmann og et godt operativt politi som arbeidet aktivt og forebyggende.

Vårt svar: «Man legger ikke ned en suksessbedrift, man bruker den som modell for andre». Vi understreket at RSP ville forfølge, om nødvendig også inn i framtiden. 90 kommuner kjempet for å beholde kontoret, bare fire fikk beholde sitt. Ringsaker lensmannskontor var en av de fire. Vi mottok i ettertid takk fra flere polititjenestemenn.

Man kan også spørre seg, hvorfor har vi fått 12 politidistrikt og 11 regioner? Hvordan harmonerer dette med et totalforsvarskonsept? Ringsaker Sp vil kjempe for lokal beredskap, brannvesen og politi, og har spilt inn i ideen om behov for en totalberedsskapskommisjon sentralt. Dagens totalforsvar har for mange svakheter.

Etter 22. juli var det nødvendig med en reform, men ikke en reform som svekker nærpolitiets evne og befolkningens sikkerhet.

Tro om det ikke er behov for en større totalforsvarskonferanse i innlandet etter valget?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.