Vi står i et grønt skifte. Vi står i en klimakrise. Vi står i en omstilling. Vi står i et paradigmeskifte i vårt syn på dyr.

Dermed står landbruket under sterkt press fra mange kanter og er nødt til å endre på både produksjonsmåter, og på hva som produseres.

Flere og flere forbrukere velger både vegetarisk og vegansk mat av hensyn til dyrene, egen helse og miljø.

Nordmenn spiser likevel langt over anbefalte kjøttmengder. Særlig er inntaket av rødt kjøtt problematisk, med tanke på CO2 utslipp.

Vi behøver ikke gå lengre enn en generasjon tilbake, hvor det var helt vanlig med kun ett kjøttmåltid i uka. Nå er kjøtt så billig, at vi kan spise det daglig. Dette er ikke heldig for verken oss, dyrene, produsentene og kloden.

Den første næringen som faller, er pelsdyrnæringen. Næringen produserer en vare flertallet av det norske folk ikke lenger vil ha - nemlig pels.

Produksjonsmåten - å avle fram rev og mink som skal leve sine korte liv i små nettingbur, er en produksjonsmåte som ikke er etisk forsvarlig med tanke på dyrevelferd og heller ikke juridisk for gyldig med tanke på lovparagrafen om dyrs egenverdi.

Innen 2025 skal pelsdyrnæringen avvikles. De 200 pelsdyrbøndene som må legge ned får en omstillingsstøtte. Det er vel og bra, men pelsdyrbøndene er ikke de eneste bøndene som må omstille seg.

Flere næringer i landbruket har produksjonsmåter som er etisk betenkelige. De mest åpenbare er klekkeriene. Der hvor millioner av hanekyllinger kvernes levende hvert år, fordi de er av hannkjønn.

I meieriene, der hvor 30.000 nyfødte geitekillinger slås i hjel årlig. I svineproduksjonen, der den intelligente grisen lever sine korte liv innesperret i betongbinger.

Kritikken mot disse næringene kommer ikke til å avta. Tvert i mot krever forbrukerne mer åpenhet og innsyn både hos produsentene og i slakteriene.

I dag får landbruket 15 milliarder årlig for å få resultatet til å gå i null i følge NRK.

Hva med å bruke alle disse milliardene til å ruste alle i landbruket til en endring fra kjøttproduksjon til planteproduksjon.

For hva vil skje om alle næringer i landbruket og i kjøttproduksjonen krever det samme som pelsdyrbøndene?


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.