Tallet i overskriften, nittitusensekshundre, henviser til antall dollarmillionærer i Norge i 2011. Dollarkursen var litt lavere i 2013 enn i dag, men fortsatt har de nok til suppe i saltet. Norge er det land i verden som har størst prosentvis andel av befolkningen i dollarmillionærsammenheng.

519.547 nordmenn var registrert med millionformue i 2013, eller i overkant ti prosent av befolkningen. I Østlendingen 5. januar i år kunne vi lese at det i Hedmark fylke finnes hele 18.353 personer i dette sjiktet. Det er altså ikke en oppsiktsvekkende nyhet, heller ikke i Hamar, at det finnes folk som tjener mer eller eier mer enn andre. Mye mer.

Hva med navnene i overskriften, hva har de med dette å gjøre? Det er jo to nordmenn og en svenske? Den ene er statsminister, den andre direktør i Norsk Tipping, og den tredje er noe så enkelt som fotballspiller i verdens fjerde største fotballkubb, Paris Saint-Germain. Hva har så disse tre personene til felles? Ikke mye, men de tjener alle mer enn én million i året. Den største forskjellen er at sistnevnte, Zlatan Ibrahimovic, antakelig ikke har pensjonsavtale. Rekkefølgen her- Erna, Torbjørn, Zlatan - er inspirert av et debattinnlegg i HA knyttet til tippedirektørens lønns- og pensjonsavtaler.

Som signertspaltist i HA er det litt på kanten å bedrive polemikk mot debattinnlegg, men overordnede prinsipper kan man alltid diskutere da de er av mer allmenn karakter og en del av samfunnsdebatten.

Det er en interessant problemstilling som reises, i vår globaliserte verden. Finnes det noen rimelig begrunnelse for at Zlatan, kanskje verdens beste fotballspiller, tjener mer penger på noen måneder enn en vanlig, anstendig nordmann tjener i løpet av førti år? Eller at tippedirektøren tjener mer enn statsministeren? Burde det ikke ha vært slik at landets øverste leder, sjefenes sjef, capo dei tutti capi, statsminister Erna Solberg, tronet øverst på lønnsstigen? Har ikke hun den mest tyngende og ansvarsfulle jobb vi kan tenke oss?

Jeg kjenner mange som tjener mer enn Erna. Det tror jeg de fleste av oss gjør. De fleste jobber hardt og mye, praktiserer ikke regulert arbeidstid, overtidsbetaling er et fremmedord og de slutter ikke på jobb hver dag klokken 14.37, der de siste sju minuttene blir brukt til å innarbeide inneklemte arbeidsdager mellom bevegelige helligdager og vanlig helg.

Men tilbake til Erna. Erna har den tyngste og mest ansvarsfulle jobb jeg kan tenke meg. Men hun kan ikke spille fotball, tror jeg. Men uansett er nok Zlatan et hakk hvassere, eller mer teknisk slepen. Den fjerde rikeste fotballklubben i verden, der Zlatan er ansatt, driter antakeligvis i hvor slitsomt Erna har det og hvilket regulativ hun er forpliktet til å følge som regjeringssjef. Zlatan tjener ikke bare mye mer enn vår egen statsminister, han tjener mer på fire uker enn det hele regjeringa samlet sett har i årslønn. Internasjonal toppfotballs lønnsnivå kan man mene mye om, men i bunn og grunn holdes dette oppe av deg og meg. Det er i prinsippet du og jeg som betaler gildet, kommer på kamper, kjøper tv-tid, svirrer rundt i supporterutstyr og lar oss rive med av herligheten. Og hele herligheten, hele omsetningen i denne klubben, er på størrelse med inntektene til Hamar og Ringsaker kommune til sammen. Eller ca. 4,5 milliarder norske kroner. Litt større enn HamKam, altså.

Fordelen for klubben er at de ikke har 4-5000 ansatte å ivareta, men kun en «håndfull». Derfor er lønnskostnadene i denne klubben (eller skal vi si selskapet?) noe lavere prosentvis enn i en ordinær norsk bedrift, og langt under nivået i kommunal sammenheng.

Økonomisk sett, rent forretningsmessig, så trenger ikke dette å være galskap, men moralen sett i en større sammenheng kan man absolutt diskutere. Uten at vi får gjort noe med det før hele Europa boikotter hele skiten. Hvilket neppe vil skje med det første.

Problemet med denne type sammenlikninger, statsministerens 1,6 millioner i årslønn, Torbjørns styrefastsatte lønn på 2,6 millioner, og Zlatans kontraktslønn på sånn omtrent 200 millioner, er hvilken instans vi ser for oss som skal gripe inn og styre dette på en måte som innebærer at direktører og superstjerner jekkes ned på Ernas nivå, eller under? Og er det mulig innenfor den økonomiske verden vi lever i å få til en inntektsfordeling som den vanlige, anstendige nordmann kan akseptere som rettferdig? Uten å pælme alle pengene i ei diger felleskasse og starte omfordelingen? I så fall snakker vi om stater og nasjoner vi ikke liker å sammenlikne oss med.

Vi har mer enn nok å ta fatt i, første skritt må være å få skattlagt alle inntekter og formuer. Og da må DNB slutte å late som om postkasseselskaper på ei øy langt unna er en del av denne løsningen. Visste ikke, skjønte ikke, skjedde før jeg begynte, beklager. Sånn omtrent høres det ut. Vi snakker om institusjoner der Norges fremste økonomiske elite sitter i førersetet, ikke ivrige foreldre som påtar seg verv i idrettsklubber. Da kunne jeg ha skjønt det.

Ettersom vi får gjort lite eller ingenting med verdens økonomiske elendighet, fulle av vemmelse, moralske pengefingre, eder og galle, så kan vi fortsette å jakte på enkeltsyndere, «avsløre» alle som har høyere lønn enn Erna. Da får vi i alle fall følelsen av å ta tak i problemet, vise fram vår egen standhaftighet og moralske fortreffelighet. Det er da noe.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.