Dette er krisen vi må løse, som ungdommene våre skulker skolen for, og som tilslutt handler om vår egen eksistens.

Nå ser det ut til at media vil at høsten valgkamp dreie seg om bompenger?

En av tiltakene vi må gjøre for å hindre klimakatastrofe er å redusere privatbilismen. Vi må bygge mindre veier og infrastruktur på bekostning av landbruksareal og natur. Vi må gjøre det lettere å velge sykkel, gange og kollektiv, og gjøre det mindre attraktivt å kjøre bil. Allikevel greier både media og enkelt personer å fremstille bompengene som krisen, fremfor en del av løsningen på den faktiske krisen vi står overfor.

Det mest smakløse er begrunnelsen som blir brukt for å ikke anvende bompenger, den rammer sosialt urettferdig. Det er vist fattige, aleneforsørgere som lider mest under denne avgiften. Men trafikkundersøkelser viser at 70 prosent av sjåførene i rushtrafikken i Oslo er middelaldrende menn med partner og middels eller høy inntekt. De med lav inntekt har allerede begynt å kjøre kollektiv eller å sykle, slik at de bidrar til å løse krisen, fremfor å insistere på å kjøre oss alle uten for stupet.

Bedre vilkår for eneforsørgere og de fattigste bør vi håndtere et annet sted enn i veibommene, som gjennom en mer sosialt rettferdig boligpolitikk, og en skattepolitikk som omfordeler godene bedre. Bompenger bør vi beholde for å hindre en adferd som truer livsgrunnlaget vårt, uavhengig av hvem det er som kjører bilen.

Bompenger på veiprosjekter er en mer enn rettferdig avgiftspolitikk. Den som bruker veien betaler. Protesten burde heller være mot mer veibygging. Slik at vi ikke øker behovet for å finansiere veien til klimakollaps. Vi skal halvere utslippene våre på 11 år, det er på tide vi blir med ungdommene våre i klimaprotestene. Høstens lokalvalg bør handle om hvordan bilen kan få mindre plass, sykkelen og bussen mer plass.

Og sist men ikke minst hvordan vi skal anvende offentlige midler til å rydde opp i problemene det bilbaserte samfunnet har skaffet oss, fremfor å øke dem ytterligere med flere veiprosjekter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.