Selv om jeg selv er avholdsmenneske er jeg langt fra noen avholdsfantast når det gjelder temaet alkohol.

Jeg forstår at mange liker å nyte et glass eller tre i en hyggelig sammenkomst uavhengig om det er et politisk arrangement eller et annet arrangement. I utgangspunktet skal ikke det by på særlig problemer, men det har det åpenbart gjort i flere av sakene som er omtalt i media den siste tiden.

Slik jeg ser det blir inntak av alkohol et problem når man oppfører seg på en måte som gjør at andre føler seg utilpass eller krenket. Dette gjelder for så vidt uavhengig i om det er i et privat lag, et politisk arrangement eller andre arrangementer.

Den røde tråden i de politiske sakene som har vært belyst i media den siste tiden går nettopp på det. Man har oppført seg krenkende overfor andre mennesker, og det vises til at det har vært festligheter hvor det har vært alkohol inne i bildet. Er det egentlig en legitim unnskylding?

Man har gjort overtramp, men man velger å si at alkohol har en del av skylden. Å skylde på alkohol er et kort man kan dra frem en gang i livet, nemlig første gangen man drikker. At godt voksne mennesker drar frem det kortet gjør faktisk saken enda mer pinlig.

Om man har gått over linjen må man stå for det man har gjort uten å skylde på det ene eller det andre. Til syvende og sist handler det om folkeskikk og respekt for andre mennesker. Det er ikke fritak for disse enkle grunnleggende holdningene på grunn av alkoholinntak.

Jeg husker godt tiden fra jeg var rundt 16 år og skulle på en eller annen festlighet. Spørsmålet jeg ble stilt hjemme var alltid om det var noen voksne som skulle dit? Det var liksom en trygghet som gjorde at vi fikk dra, men nå er åpenbart ikke slik lenger.

Vi som er politikere er valgt inn av folket for å representere deres syn og holdninger, og vi bør tenke oss om fire ganger der hvor andre behøver å tenke seg om en gang.

Jeg er redd at disse sakene som nå kommer frem gjør at det blir mer politikerforakt, lavere valgdeltakelse og vanskeligere å få folk til å engasjere seg politisk.

Vi som politikere har en jobb å gjøre fremover mot valget med å gjenoppbygge tillitten, men det får bli en annen skål.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.