JERNBANE: I sitt leserinnlegg 28. juni sier Riseng at Øst-alternativet med jernbanen under Vangsvegen sannsynligvis er det beste og hun begrunner dette. Vi deler hennes oppfatning og ser innspillet som primært faglig motivert.

I sine utredninger i 2016 og 2017 la BN til grunn at banen skulle krysse over Vangsvegen.

Undertegnende gruppe utviklet en alternativ løsning der jernbanen var lagt under Vangsvegen. Dette var en del av en helhetlig og forbedret løsning fra Åkersvika til Furnesvegen. Vi illustrerte og beskrev tekniske, funksjonelle og økonomiske forhold for politikerne og et bredt publikum.

Sommer og høst 2018 ga imidlertid BN beskjed til formannskapet om at de ikke ville utrede en slik løsning, men i oktober påla kommunestyret dem å gjøre det.

I mai i år informerte så BN formannskapet om at de ville avslutte utredningen og truet med alvorlige konsekvenser dersom kommunen ikke aksepterte dette. Stilt overfor et slikt ultimatum fant et presset kommunestyre å måtte gi etter og valgte å satse på at alternativ kryssløsning kunne vurderes senere i forbindelse med utarbeidelse av reguleringsplan. At ikke antatt beste løsning for Øst allerede nå kan legges til grunn reduserer imidlertid kvaliteten på vurderings- og beslutningsgrunnlaget, slik vi forstår også Riseng er bekymret for.

Det er viktig å presisere at de begrunnelser BN ga for å avslutte utredningen var basert på deres versjon av «jernbane under Vangsvegen» – som er forskjellig fra vår. Vår optimaliserte løsning har fordeler på en rekke viktige punkter også ut over dem som nevnes av Riseng og den fordyrer ikke ØST-alternativet.

Bane Nor har åpent innrømmet at de i hovedutredningen i 2016 utredet Øst mangelfullt fordi de ikke ville ha dette traséalternativet. Samtidig erklærte de at de «nå ville gjøre ting annerledes». Vi venter spent på å få se i konkret handling at utredningene ikke lenger er taktisk motivert. Neste mulighet er ved utredning av alternativ kryssløsning ved Stangevegen, som kommunen har krevd at BN skal utrede. «Stangevegen under banen» åpner også for mange og vesentlige forbedringer av Øst, uten merkostnader.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.