Vi er snart «tidligere kommunestyrerepresentanter», vi var begge førstereis i 2015, og vi representerte Senterpartiet i hver vår kommune, Ringsaker og Løten. Begge møtte også en «kultur» fra Arbeiderpartiet slik Gunn Jorunn beskriver det i sitt innlegg i HA 31. august. Det som skiller oss, var at hun var 24 år da hun kom inn – jeg var 74.

Jeg sier takk for det hun skrev 31. august. Utrolig godt skrevet. Hennes erfaringer stemmer helt med mine. Det hun skrev i de 3-4 første kulepunktene, er helt i tråd med det jeg opplevde. Så har jeg lyst til å legge til et par momenter:

Høsten 2014 ble jeg igjen anmodet om å stå på lista, men takket nei. Etter mye overtalelse gikk jeg med på å stå «langt nede på lista». Det ble en 8.plass, og det trodde jeg var trygt – vi hadde jo bare fire plasser da. Så doblet vi antallet – og attpåtil var det noen som satte et kryss slik at den aldrende mannen endte på 4. plass. Dermed fikk jeg tilbud om plass i formannskapet, men nei – jeg hadde mer enn nok å gjøre fra før. Senere fikk jeg da beskjed om at du må ta Kontrollutvalget, og erfarte at man der fikk like mye å gjøre. 88 sider med dokumenter til siste møte nå i september.

Det jeg ikke hadde forstått, var at om man overhodet skulle ha påvirkning på ting, måtte man sitte i formannskapet. Som menig kommunestyrerepresentant har man knapt noen innvirkning utover det å rekke opp handa for å stemme imot når det var ting man var helt uenig i. Makta i Løten hadde jo avgjort alt på forhånd. EN sak fikk jeg innflytelse på i løpet av fire år. Derfor til de som i disse dager kommer inn i kommunestyret: Får du tilbud om plass i formannskapet, så si ja!

Vi får et «regjeringsskifte» i Løten. Jeg har sterk tro på at det da blir mer meningsfylt å sitte i kommunestyret. Slik jeg opplever det, er holdningen i vår gruppe at andre kan få komme med innspill og bli lyttet til. Ikke oppleve mer eller mindre oppgitte blikk fra «makta» når nykommer drister seg til å si noe fra talerstolen.

Igjen: Takk til Gunn Jorunn Sørum for et veldig godt og meningsfylt innlegg om de erfaringer hun hadde gjort som førstereis i kommunestyret. La oss håpe at de som nå blir førstereis både i Ringsaker og Løten, får en annen opplevelse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.