1. mai ble det på NRK 1 sendt et intervju med Liv Terkelsen. Jeg fikk ikke med meg begynnelsen på samtalen, men heldigvis fikk jeg med det mest interessante som hun kunne fortelle.

Helt tilfeldig hadde hun kommet i prat med en innvandrerfamilie med barn. En dag høstet hun moreller i hagen, og noen fremmede kom forbi og spurte om de kunne få kjøpe litt. Det var greit, for hun ville gjerne dele litt med dem og de kom i prat og de ble fort venner.

Det endte med at hun tilbød familien at de kunne flytte inn i første etasje og hun kunne ta i bruk andre etasje. Hun har ikke angret en dag, nå får hun hjelp med gressklipping, snømåking mm. Utgiftene blir mindre når de kan deles på to. I tillegg har hun nå barn i huset og blitt «bestemor». Familien har blitt integrert på en fin og naturlig måte.

Hun ble spurt om hun ikke var betenkt for hva hun hadde gjort. Nei, hun hadde aldri vært betenkt eller nervøs, det var det beste hun hadde gjort og hadde ikke angret en dag.

Hun var lærer og hadde vært tre år i Kongo i sin ungdom og husket meget godt hvordan kongoleserne hadde tatt vare på henne med vennlighet og hjelp om hun trengte det.

Kort fortalt, men ideen kom automatisk. Vi har jo masse folk, enslige eller i parforhold, som har mer plass enn de trenger. Kanskje de sliter med økonomien, trenger en håndsrekning i ny og ne. Kanskje er de ensomme, kanskje har de hjerterom, det er mange muligheter.

Her kan kommunene legge «gullegget», opprette en avdeling i kommunen hvor kompetente personer kunne bringe innvandrere og fastboende sammen, som er positive til å forsøke og hvor kjemien virker god. Dette vil være beste og billigste måten å tilby våre nye landsmenn, til glede for de som åpner sine dører og viser gjestfrihet.

Siste år mottok Europa 500.000 flyktninger, ca. 1/2 promille av de etniske innbyggerne. Det er ikke plassen som er for liten, men hjerterommet. Aller størst ansvar påligger de landene med fortid fra kolonitiden og de som ønsker og bidrar til å destabilisere andre land.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.