I det siste har vi kunnet lese om massive reaksjoner på MDGs talskvinne i Hedmark, Katrine Aalstads forsøk på å moderere MDGs ensidige rovdyrpolitikk, og da særlig knyttet opp mot roviltnemndenes vedtak om å ta ut tre ulvefamilier innenfor rovdyrsona.

Etter en intern oppvask der Aalstad går av som talskvinne sier hun ifølge HA følgende: «Jeg opplever MDG mer og mer som et byparti som tror at løsningen er å bo oppå hverandre, og at alle skal kjøre buss». Uten at jeg skal gå nærmere inn på MDGs interne problemer, mener jeg at Aalstad er inne på et vesentlig punkt.

Miljøbevegelsen med sine ulike organisasjoner, med nevnte MDG som en politisk avlegger, er basert i svært miljøbevisste kretser i sentrale strøk. All ære til miljøengasjementet, som dessverre får en del utilsiktede konsekvenser når de møter det virkelige liv utenfor byene.

Motstand mot en kontrollert forvaltning av ulv - eller vågehval for den del er kynisk symbolpolitikk.

Bestander som ikke er truet globalt blir menneskeliggjort, og de som tar til orde for en aktiv forvaltning hetses.

Hvem tar parti for de tallrike artene av planter, sopp og insekter som er avhengige av aktivt beitebruk? Svartkurle, dvergmarinøkkel, solblom, vokssopper, rødskivesopper, jordtunger, grashopper, blåvinger og perlemorsommerfugler kan forsvinne på ulvens alter.

At store beiteområder tas ut av matproduksjon i samme slengen ser ikke ut til å bekymre verken såkalte miljøpartier eller miljøvernorganisasjoner.

Det er min faste overbevisning at den beste miljø- og klimapolitikken er basert på en balansert og bærekraftig bruk av naturressursene, men da må det til en aktiv forvaltning.

Dessverre virker det i sak etter sak som om det overordnede målet bør være at folk helst bør unngå å bo i distriktene, helst slutte å bruke bil, og i hvert fall dieselbiler.

En av de tingene vi politikere peker på er at «det grønne skiftet» må komme opp med alternativer til olje, en besnærende tanke i skogfylket Hedmark med sine enorme skogressurser. Mulighet til å produsere grønt drivstoff framheves av mange som framtiden. Men hvilken privat aktør tør å investere i et anlegg i milliardklassen for å produsere biodiesel, når det samtidig signaliseres at dieselkjøretøyer skal fases ut i løpet av noen år?

De partiene som kjemper den hardeste kampen for å definere seg som miljøets forkjempere, gjør det ut fra enkeltsaker og symbolpolitikk. Det er neppe tilfeldig at Trine Schei Grandes Venstre nå i forkant av forhandlingene i statsbudsjettet står knallhardt på at drivstoffavgiftene skal økes. Miljøtiltak sies det, men særlig distriktsvennlig er det knapt.

I Hedmark har vi et særdeles godt klimatiltak, som dessverre står på vent, nemlig elektrifisering av Røros- og Solørbanen.

Prisen for å løfte passasjerer, gods og tømmer over fra dieseldrevne lokomotiver til strøm er ikke avskrekkende, men jeg ser verken Nina Jensen, Rasmus Hansson eller Trine Schei Grande stå på barrikadene for å gjøre en klimainnsats her, slik de ville gjort hvis det dreide seg om ulv.

Kan det være fordi medlemmene og velgerne deres bor andre steder?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.