Alt skjer fort i Ringsaker. Verdens høyeste trehus, Mjøsparken, ny Skibladnerbrygge, matsenter med ansettelse av kommunal kjendiskokk, byutvikling med gedigne dekorasjoner og utsmykninger. Her spares ikke på noe.

I tillegg skårer vi høyest blant omliggende kommuner på vekst og utvikling. Folk strømmer til: her vil vi bo. Ringsaker er eneren.

På ett område hersker det likevel den store stillheten. Hvordan det er å bli gammel i Ringsaker, hvordan helse og omsorg prioriteres. Dette området forbigås med stor taushet. For det er ikke særlig flatterende, å være i aller bakerste rekke av alle landets kommuner på dette området. Dette har en seriøs, omfattende nasjonal statistikk avslørt.

At det tar over tre år å få vedtatt en plan om frivillighet i kommunen, er ikke noe skryteprosjekt for Ringsaker. Det må forbigås i stillhet. I mellomtida må beboere på sykehjem finne seg i en stusslig tilværelse med minimum av innhold i hverdagen. Derfor blir utsagnet fra en beboer stående: «her er det så kjedelig at en kan daua!»

Og de frivillige kreftene «der ute» forblir ubenyttet. At venneforeninger og sanitetskvinner gjør sin innsats, er all ære verd, med besøk og bevertninger.

Men frivillighet satt i system lar vente på seg. Hva om hverdagene kunne få et bedre innhold for beboere med muligheter til å komme ut i frisk luft, få besøk av noen som vil gjøre hverdagen mer innholdsrik? Det kan være med sang, musikk, sittedans, høytlesing, kortspill og spill eller andre former for kontakt med omverdenen.

Denne gruppe omfattes ikke i Ringsakers skryteprosjekt «Ringsaker går så det suser». Det eneste «nye» vi har hørt fra helseomsorg er at det skal innføres såkalt velferdsteknologi som medfører at hjemmeboende eldre kan bo lenger hjemme.

Det er en kynisk refleksjon som egentlig betyr kommunale innsparinger, men som ikke med ett ord berører det virkelig store problemet for eldre: ensomhet og depresjon.

Tvert imot: det bebudes innstramminger i stillinger, slik at ansatte får enda mindre tid i sin omgang med de som mest trenger tid og omsorg. I andre kommuner ser vi det er inngått avtaler om å være en demensvennlig kommune. Har Ringsaker inngått en slik avtale? I så fall er det en godt bevart hemmelighet. Hva med kommunens hørselskontakt? Noen som kjenner navnet på denne?

Ringsaker har en folkehelsekoordinator som har som prioritet barn og unge. Slike føringer på tilsvarende stilling er det ingen andre omliggende kommuner som har. Det har Ringsaker Pensjonistparti ved en rundspørring fått bekreftet. Da hjelper det ikke om ordfører sier at stillingen egentlig skal omfatte alle, når folkehelsekoordinator er fullstendig fraværende for eldre. Til dags dato har det ikke kommet ett eneste utspill.

Like påfallende er at den kommunale Frisklivssentral ikke er for folk over 70 år.

Vi kan heller ikke se at vi har en kultursjef som er synlig opptatt av vår aldersgruppe. Hittil er det ingen omfattende tiltak av betydning som er kommet fra kulturetaten som angår spesielt eldre. Tvert imot. Det har ikke vært noen drahjelp fra kultursjef når det helseforebyggende tiltak seniordans har hatt behov for lokaler. Hvor høy status og respekt for denne gruppe er, går fram av følgende:

Seniordansen på Nes ble drevet fra skanse til skanse i mange år uten å få egnede, stabile øvingslokaler. Da nyskolen på Stavsjø ble bygget, øynet de håp. Hva ble de tilbudt? Et lagerrom uten vinduer. Det sier litt om hva kultursjefens syntes de fortjente.

For noen år siden lanserte ledende politikere tanker om aktivitetshus for eldre. Når en vet at aktivitetstilbud og forebyggende helsetiltak både betyr innsparing på helsebudsjett og god investering i livskvalitet, bør ikke dette være et uberettiget krav. Andre tiltak i kommunen får jo rakettfart. Men disse planene har stilnet fullstendig.

Det er ikke for ingen ting at Ringsaker Pensjonistparti har fått et jevnt og stort tilsig av nye medlemmer. Folk er rett og slett ikke fornøyd med Ringsaker kommunes prioriteringer, der eldrepolitikk åpenbart har lavstatus. Det holder ikke når kommunalsjef for helse- og omsorg, Sverre Rudjord, viser til store tall i utgifter til nye omsorgsboliger og mener at dette er beviset på at det skal være «godt å bli gammel i Ringsaker». Eldrepolitikk er så mye mer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.