I HA 5. september har Siri Standal et meget velskrevet og forståelig innlegg om dyrehold i landbruket. Hun avslører ganske tydelig hvordan dyra blir brukt som produksjonsenheter på menneskenes vilkår. Og menneskenes vilkår har med pris og fortjeneste å gjøre.

Kritikken som vi fra tid til annen har registrert i media mot pelsdyrnæringen, har for det meste gått på skadde dyr. Men dyr som bare har et bur å leve i og må gå på netting hele sitt liv har det ikke godt. Denne måten å tjene penger på burde vært forbudt for lengst.

Hønsedrift der kyllinger blir alet opp under kunstige vilkår uten dagslys men med elektrisk lys som blir styrt med kunstig døgnrytme for at kyllingene skal vokse fortest mulig. Dette er for at menneskene skal tjene penger og ikke for at dyrene skal ha det godt.

Det samme går igjen for andre dyr i landbruket. Men det er ikke bare landbruket som synder, oppdrettsnæringen er ikke bedre med mærer der fisk svømmer rundt og rundt i kø hele sitt liv. For å å bøte på problemer som oppstår brukes det kjemikalier og medisiner. Dette er ikke dyrevelferd.

Vi må tåle å betale mer for maten slik at landbruket får en rimelig inntekt med mindre intensiv drift. Dyra må få leve under mer naturlige vilkår og få anledning til å bevege seg utendørs når de selv vil. Forbrukerne har stor makt hvis vi bare etterspør kjøtt fra dyr som har hatt et utendørs liv som sau og rein med flere. Vi bør også spise villfisk i stedet for oppdrettsfisk. Hvis vi tenker litt over hvordan dyrene og fisken har hatt det når vi spiser, så kanskje vi gjør andre valg ved neste innkjøp.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.