Kurs i Belastningsmestring er et alternativ for dem som ikke har alvorlig depresjon, men som ønsker å lære seg metoder for å møte hverdagsutfordringer.

En ny doktorgrad i psykologi viser at det er mulig å gjøre noe med utfordringene når trykket blir stort. Kurs i Belastningsmestring (KiB) virker og kan bidra til at flere styrker sin psykiske helse.

Gry Anette Sælid ved Folkehelseinstituttet har forsket på effekten som dette kurset har over tid. KiB er beregnet på de som har symptomer på depresjon, og skal forebygge slik at det ikke utvikler seg til å bli alvorlig.

I sin doktorgrad fulgte Sælid 119 arbeidstakere i fire kommuner på Østlandet som gjennom sine arbeidsgivere fikk tilbud om kurset. Alle hadde symptomer på depresjon da kurset startet – og de ble fulgt opp i mer enn fire år. I følge Sælid har deltakerne etter kurset reduserte symptomer på depresjon, en effekt de også beholdt i oppfølgingsperioden. Deltakerne har også økt sin selvfølelse og energi gjennom hele perioden.

Også det som kalles milde og moderate psykiske plager er en betydelig utfordring for den som har plagene, for arbeidslivet og for samfunnet. Det kan bidra til redusert produktivitet, til sykefravær og man kan bli uføretrygdet. Derfor er denne dokumentasjonen av forebygging som kan virke så viktig!

Hjelp å få

Det er kursledere for disse kursene i 84 kommuner rundt om i landet. Er det ikke et kurstilbud der du bor kan du påvirke helsetjenesten i din kommune til å utdanne kursledere. Kommunene har et ansvar for å forebygge helseproblemer og bidra til god psykisk helse. Nå er det dokumentert at Kurs i Belastningsmestring er en av veiene som flere bør følge.

. Hva er depresjon?

20 til 30 prosent av oss får en depresjon en eller flere ganger i livet. Mer enn 150.000 rammes hvert år! Det kan føles vondt, tungt og ødelegge livsgnisten. Du kan få problemer med å holde konsentrasjonen i samtaler og arbeidsoppgaver. Korttidshukommelsen kan bli dårligere. Du kan få dårlig selvtillit og oppleve at det er vanskelig å tenke og å ta enkle avgjørelser.

Det behandlerne kaller en mild depresjon kan bety at du opplever at livet er tungt. Er depresjonen knyttet til problemer i livet ditt, vil den ofte forsvinne dersom problemene løser seg. Også moderat depresjon betyr betydelige plager for den som har det, og det er viktig å søke hjelp. Behandling med medikamenter skal ikke være førstevalget ved en depresjon, og heller ikke gis som eneste behandling. Kurs i belastningsmestring eller depresjonsmestring og samtalebehandling kan være til stor hjelp, det samme kan fysisk aktivitet. De fleste som får en depresjon blir friske.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.