Undertegnede mener det grenser til galskap, å bygge ny jernbane med dobbeltspor forbi Hamar, Brumunddal og Moelv til Lillehammer.

Hvor langt nordover er det virkelig behov for dobbeltspor? Bare litt forbi Espa, der nytt spor bør ta av fra Dovrebanen, for å komme til banen Hamar-Elverum like øst for Ilseng. Dette med sikte på å gjøre jernbanen gjennom Østerdalen – med ny strekning gjennom Kvikne – til hovedbane mellom Østlandet og Trøndelag.

Jernbane Gjøvik-Lillehammer er et hundre år gammelt prosjekt, som er skrinlagt og tatt opp igjen flere ganger. Dette ble et overkommelig prosjekt, da det skulle bygges vegbru over Mjøsa ved Moelv, som med litt annen konstruksjon ville fått jernbanespor inne i bærekonstruksjon under vegbanen. Nå skal det bygges ny og noe bredere Mjøsbru. Dette er en historisk mulighet for forlengelse av Gjøvikbanen til Moelv, slik at deler av togtrafikken mellom Lillehammer og Oslo kan gå via Gjøvik i stedet for via Hamar.

Hvor mange byer er det i mjøsregionen? Med Hamar + Elverum + Brumunddal i Hedmark, og Lillehammer + Gjøvik + Raufoss i Oppland er det seks, og med Moelv som sentrum i «Mjøsbyen» blir det sju. (Blir er skrevet for å markere at «Mjøsbyen» er framtidig by, og trenger både god vegforbindelse og jernbaneforbindelse over Mjøsa, for å kunne fungere noenlunde som én stor by).

Hvorfor ble hovedflyplassprosjektet flyttet fra Hurumåsen ute ved Oslofjorden til Gardermoen? Ikke på grunn av tåke og litt for å begrense kostnadene; men mest for å unngå å gjøre hele Oslofjord-området til pressområde, og den indre delen av Østlandet til fraflyttingsområde. Hovedflyplass innen rimelig avstand er bra; men ikke tilstrekkelig for å få god utvikling i mjøsregionen: Det trengs også samarbeid i stedet for rivalisering mellom de gamle mjøsbyene samt Elverum, særlig når det gjelder sykehus.

Uttrykket «feil side av Mjøsa» må bli historie, og bare det. Nå gjelder det å stå sammen, for å få veksten og utviklingen Innlandet trenger. Da er mye annet viktigere enn raskest mulig togtur Lillehammer-Hamar-Oslo.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.