Jeg leser at konserndirektør Rune Bjerke i DNB advarer mot lånevekst. Jeg leste for noen uker siden at med oppdaterte boligpriser hvert kvartal og nye søkerutiner kan kundene i løpet av noen minutter låne mer med sikkerhet i sine stadig mer verdifulle eiendommer. På landsbasis økte boligprisene med 12 prosent, og i Oslo med 23 prosent i fjor.

DNBs system virker på følgende måte: Kundens boligverdi blir justert hvert kvartal. Boliglånets sikkerhet øker derved ganske solid hvert kvartal på grunn av prisstigningen. Dette betyr ledig verdi som kan fylles med økte lån. Denne ledige verdien blir meddelt kunden, som hopper på karusellen og låner mer. Dette er en aggressiv og farlig markedsføring som har resultert i at nordmenn nærmer seg gjeldstoppen i Europa.

Paradokset Rune Bjerke advarer altså mot lånevekst og går inn for strengere regler, samtidig som Norges største bank, der han er leder, ved sin pågående markedsføring bidrar til økt lånevekst ved å gi lån på noen få minutter med sikkerhet i stadig økende boligverdier. Trond Bentestuen er DNBs konserndirektør for personmarkedet. Han sier: «DNB har en konservativ utlånspraksis.» Bentestuen oppfatter tydeligvis adjektivet konservativ på en helt annen måte enn vanlige folk.

Dagens situasjon på boligmarkedet minner meg om situasjonen før finanskrisen i 2008: Lave renter, sterkt stigende boligpriser, og uansvarlige grådige banker som pøste ut kreditter til Hvermansen, som var engstelige for ikke å komme med på karusellen i tide. Nordmenn nærmer seg gjeldstoppen i Europa, leste jeg forleden. Gjelden øker prosentvis mye mer enn inntektene, og dette forhold er ikke bærekraftig. Renten på tiårige statsobligasjoner er begynt å stige, og dette er et dårlig signal for forgjeldede huskjøpere. Brått og plutselig følger de andre rentene etter. I finansmarkedet skjer utviklingen meget hurtig - og uventet.

Mitt råd til publikum er: Unngå banken med «hurtigmenyer», som investerer milliarder i oljeledninger som bygges tvers gjennom de innfødtes drikkevannskilder i Dakota og som har tilbudt sine kunder å investere i skatteparadis.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.