Skal framtida bli så trygg som mulig i hele landet må vi bekjempe klimakrisen og skape nye arbeidsplasser i hele landet. Det får vi ikke til hvis vi fortsetter i samme spor som før, slik regjeringen foreslår.

I den nye stortingsmeldingen om distriktspolitikk som kom 18. oktober viser regjeringen ingen tegn til at de har verken skjønt alvoret i klimakrisen eller sett mulighetene i distriktene.

Å servere mer gammel Høyrepolitikk er det motsatte av god distriktspolitikk og god klimapolitikk. Det er bare mer sentralisering og skeivere fordeling og alt for lite klimakutt.

SV foreslår en Grønn Ny Deal, en politikk for å gjøre landet både mye mer miljøvennlig, og mye mer rettferdig – samtidig. For å få det til, må alle politikkområder være med.

Skal vi kunne leve av naturressursene, kutte klimautslipp og sikre at mer av avkastningen kommer folk og distriktene til gode, må politikken endres.

Næringspolitikken må utvikle grønne fornybare arbeidsplasser der ressursene er, langs kysten og i innlandet.

Vi trenger skatte- og avgiftsendringer, forskningsmidler, kompetanseutvikling og utdanning. Og ikke minst statlig risikoavlastning for den industrien og de næringsaktørene som skal være med på dette løftet. Og vi må slutte å subsidiere mer oljeleting, og å gi skattelettelser som ingen kan påvise nytten av.

Ingen har påstått at statlige arbeidsplasser skal redde distriktene slik kommunalministeren påstår, men sentralisering gjør det verre.

Sterke distrikter må ha mer enn ett bein å stå på. Arbeidsmarkedet må være mangfoldig, utdanningsmulighetene likeså. Kommuner, fylker og staten gir viktige arbeidsmuligheter til mange, som igjen gir innbyggere og næringsliv lokalsamfunn som fungerer godt.

For at folk skal bo i distriktene, er det arbeid som trengs. Da kan en ikke sentralisere for sentraliseringens skyld, slik regjeringen vil.

Kommunene er bærebjelken i lokalsamfunnet. Hvem vil bo og drive bedrift i en kommune som ikke fungerer godt, og mangler kompetanse på det de skal gjøre.

Bredde i jobbmuligheter er også helt avgjørende for å få folk til å bosette seg. Nå er det skrikende mangel på sykepleiere, og på mange andre yrkesgrupper.

Hvorfor ikke lage en storsatsing på utdanning i hele landet og tilby mer desentralisert høyere utdanning flere steder?

Det foreslår SV i år, som vi har gjort tidligere. Regjeringen legger for eksempel ned utdanningen på Nesna og Sandnessjøen. Det er uklokt og ødeleggende for distriktene.

Samtidig lager regjeringen en ny liten ordning for det de kaller kompetansepiloter. Greit nok, men ordningen skal bare bidra til etter- og videreutdanning – og bare i små kommuner.

Det er alt for lite og for snevert. Alle kommuner må kunne være med, satsingen må økes kraftig, og høyere desentralisert utdanning må innlemmes i planen.

Det vi ser i distriktsmeldingen er en stadig større idetørke i distriktspolitikken. Politikken må snus, for klimaets skyld, og for distriktenes skyld, for at vi skal kunne leve av naturressursene og at mer av avkastningen skal komme folk og distriktene til gode.

Vi har et helt langstrakt land full av muligheter. Det er synd at regjeringen aldri klarer å se dem.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.