Men det som heller bør diskuteres er respekten for lover, de ville dyrene, og befolkningens ønske.

Hvis regjeringen hadde gått inn for å drepe 47 av Norges ulver, ville vi ha brutt både naturmangfoldloven og våre internasjonale forpliktelser knyttet til Bernkonvensjonen: Å skyte over halvparten av en kritisk truet bestand er det motsatte av å sikre levedyktige bestander og å få ulvene vekk fra rødlista. Er det ikke da rimelig å si at Helgesen hadde all grunn til å overprøve stortingsvedtaket? Eller vil vi heller ha politikere uten ryggrad, som ikke tar ansvar når de ser at Stortinget ikke følger lovene?

Helgesens avgjørelse er på ingen måter et svik mot bygdene. Flertallet av befolkningen, også de som bor i ulvesonen, ønsker levedyktige bestander av ulv og andre rovdyr. «De store konsekvensene et stort rovdyrtall er for beite og matnyttige viltarter,» som Tronsmoen uttrykker frykt for, er ikke så katastrofale som han vil ha det til:

Rovdyrtallet er ikke stort – tvert imot er alle de fire store rovdyrene oppført som truet eller kritisk truet på rødlista. Rovdyr står dessuten for under 20% av dødsfallene til sauer på beite, og mennesker, som i motsetning til rovdyrene ikke trenger å ta liv for å leve, dreper langt flere hjortevilt enn det ulvene gjør.

Det finnes selvsagt potensiale for konflikter mellom ville rovdyr og menneskers interesser, men å skyte ulvene er verken den eneste eller den beste løsningen. Ønsker vi virkelig en situasjon hvor en levende natur og andre dyrs rett til å leve alltid settes til side for vår egen økonomiske vinning?

Forsking viser at skyting og lisensjakt på ulv ikke virker konfliktdempende, og det øker heller ikke aksepten for rovdyr. Eksperter råder oss til å bruke alternative, ikke-dødelige strategier, basert på kunnskap om rovdyrs adferd og hvordan man kan leve med dem. Det finnes mye god informasjon om hvordan leve nær ulv, og hva man bør gjøre for å hindre at husdyr eller familiedyr blir tatt.

Nå er det på tide at vi hører på ekspertene, hører på flertallet i befolkningen, og respekterer at ulvene også har rett til å leve i de norske skogene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.