Mye tyder på at Kunnskapsdepartementet ikke er kjent med verken humanistiske verdier, menneskeverd, respekt, likestilling eller de andre begrepene som inngår i barnehagelovens formålsparagraf. I departementets forslag til endring av barnehageloven, kan en nemlig lese:

«Departementet mener at kommunen i barnehageopptaket skal ha mulighet til å styre hvilken barnehage barn med nedsatt funksjonsevne tilbys plass i, blant annet på bakgrunn av hvilke barnehager i kommunen som allerede har et tilrettelagt tilbud for den type funksjonsnedsettelser barnet har eller har personale med særskilt kompetanse».

26. november 2015, inviterte regjeringen organisasjonene på møte for innspill på tiltak i arbeidet mot hatefulle ytringer. Både statsminister Erna Solberg (H), barne- og likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) deltok på møtet. Fordommer er en vesentlig årsak til hatytringer. Det å lære hverandre å kjenne, er den beste medisinen mot fordommer. Det er rart at Kunnskapsdepartementet ikke vet dette.

Forslaget står i motstrid til barnehagenes formål. FNs barnekonvensjon slår fast at barnets beste skal ligge til grunn for all politikk overfor barn. Det å frata muligheten for en barnehagetid med andre barn en skal begynne på skolen sammen med, tjener helt andre interesser enn barnets beste.

Norge har gjennom konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne forpliktet seg til å legge til rette for likeverd og inkludering. Konvensjonen gjelder alle politikkområder, også Kunnskapsdepartementet og barnehage.

Vi får håpe at kunnskapsminister Terje Røe Isaksen (H) ser urimelighetene, begraver forslaget og sikrer en barnehagelov i tråd med barnehagenes formål, regjeringens politikk mot hatytringer, diskrimineringslovverket, barnekonvensjonen og konvensjonen om rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser.

Vi håper også at stortingspolitikere fra Hedmark ikke har slike holdninger å vise fram når saken skal behandles i Stortinget.

Leder NFU (Norsk forbund for utviklingshemmede) Hedmark

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.