Trysil Høyres Anders Nyhuus vil bruke ulvepengene til kommunene på å kartlegge ulvens genetiske og geografiske opphav. Men forskningen på Evenstad har allerede dokumentert dette godt, og arbeidet er etterprøvd av noen av verdens mest anerkjente forskningstidsskrifter.

Stortinget har allerede valgt å hyre tre amerikanske forskere for å kontrollere forskningen. At Høyre i Trysil og Elverum nå ønsker enda en runde, blir som å gjøre samme jobben tre ganger - på skattebetalernes regning.

Hva den nye forskningen er ment å finne ut av, som den eksisterende forskningen ikke allerede har avdekket, er uklart. Men rundt i Hedmark går det mange røverhistorier og konspirasjonsteorier som passer som hånd i hanske inn i dette bildet: at forskerne og departementet er en del av et komplott. Er Høyres forslag ren taktikk?

I så fall spiller Hedmark Høyre falitt som forskningsparti, ved å nøre opp under konspirasjonsteorier heller enn å stå ved forskningen som er gjort. Vi vet at ulven har finsk-russisk opphav, og at den har innslag av hund i genene sine. Det er ikke en sensasjon: ulven er fortsatt ulv.

Norge kommer til å ha ulv også i framtiden, uansett hva slags utfall valget får. De 20 millioner kronene kan brukes til å gi de som sliter med frykt for ulv tilbud om fryktmestringkurs eller terapi. Det kan hjelpe folk å komme seg ut og leve normale liv igjen. For noen blir frykten for ulv så altomfattende at de knapt kan komme seg ut, og dette er svært begrensende for livskvaliteten. Ulvefrykt skal ikke hindre folk i å komme seg ut i naturen, sanke sopp og bær, gå tur eller drive hagestell.

Folk i ulvesona har blitt tvunget til å ha rovdyra tett på. Det er politikernes ansvar å finne løsninger som kan hjelpe alle til å leve godt med utfordringene. Det blir feil av Høyre å på uriktig grunnlag forsøke å melke en opphetet sak for stemmer som en del av sin egen valgkampanje.

1. kandidat for De Grønne i Hedmark

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.