De er ikke som oss, ordene har lang etterklang. Jeg vet ikke hvem vi er, har aldri falt på plass i vi´et. Vet bare at denne gangen så er det de nyankomne flyktningene som tilhører den gruppen som ikke er som oss.

Dere er ikke som oss, barndommen synger i ørene.

Året er 1979, det er den første kvelden hjemme der vi er en familie på fem, en ny sovende bror ligger i stua. Det banker på døra i gangen. Utenfor står han som har drukket seg full nok til å våge å fortelle at vi ikke hører hjemme. Dere er ikke en av oss. Dere passer ikke inn her. Kom dere ut av bygda, hvis ikke får dere skaffe dere et lønnet arbeid som andre folk. Som oss andre. Hvis dere vil bli, må dere bli som oss.

Da han blir skysset ut av kjøkkenet og døra låses går han rundt huset. Stiller seg ved et av vinduene og begynner å kle av seg buksene. Vi trekker for gardinene, jeg kryper sammen i sofaen. Deretter fortsetter jeg å trekke for alle gardinene i de neste 22 årene, hver eneste kveld.

Vi hadde ikke bil, far hadde skapt sin egen arbeidsplass som sjelden håndverker, vi hadde ikke tv, jorda ble dyrket på gammel måte, mor sang viser ved kjøkkenbenken og sydde klærne våre selv, far plukket blomster og spilte citar, vi hadde høytlesning om kveldene. Ikke rart det tippet fullstendig over, vi var ikke en av dem.

Så går det noen år. Det ringer på ytterdøra, vi kommer med underskriftslista. Hvilken liste? spør far. Lista som går i mot at Skoglund skal selges til munker, vi kan ikke ha et kloster i bygda, de er ikke som oss. Det demrer i minnet. Far tar i mot lista og jeg lurer på om han har ment å skrive under. Han river et blankt ark i to og svarer at nå har de fått hans underskrift. Du kæinn ta hele lista og tørke deg i ræven mæ'n, svarer far.

Så selges Skoglund til Yoga Ashrama. Noen helger deltar mor og far på foredrag der. I den nøkterne stua utenfor spiser vi ungene Harald Olsens bløtkake og tegner med sterke farger på store ark. På veggen henger et bilde av guruen Swaminarianananda. Jeg øver meg på å si navnet, det triller ut av munnen.

De er ikke som oss, ordene har lang etterklang. De kommer i horder, for å plyndre og voldta, det er det eneste de vet noe om. Lokalsamfunnene blir rasert og Norge islamifisert. Det er bare slik de er, det ligger i troen, i oppdragelsen, står skrevet i koranen. Lar du deg lure av universitetsutdannelse og dress? Mannen foran deg er en fordekt bavian hvis primitive adferd snart vil komme til syne. Det vesle barnet du holder i armene vil en dag våkne opp som kriger, det ligger nedarvet i genene.

De blir aldri som oss. Nei, det håper jeg da virkelig ikke. Jeg kommer aldri til å se det som noe mål å falle på plass i dette vi´et.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.