Det var den sommer’n folk sov ute. Det var den sommer’n med rosa nattehimmel. Som hele tida holdt dagen på tre armlengders avstand, og da mårran likevel kom, fikk det ikke hjelpe at det var hverdag å forholde seg til. Det var slike netter det ikke gikk an å sove bort. Sove kan man gjøre en annen gang. I høst. Eller når man blir gammel. Men gamle folk sover visst mindre. Det var den sommer’n da kattene måtte søke skygge under låvebrua. De lukta varm pels og hadde smale auer. Den ene pleide å komme opp i utesenga mi litt utpå natta. Bare for å konstatere at det var for varmt der. Det var bedre å ligge på terrassegulvet som skulle vært beiset. Men til det var det for varmt. Så det får bli i høst. Eller når man blir gammel.

Ei natt våknet jeg av en lyd i åkeren. Raske bevegelser i det tørre. Rådyrbukken sto bare sju meter fra meg. Jeg reiste meg forsiktig opp. Jeg så på han, han så på meg. Sekunder etter var han borte. Jeg tenkte på han ei stund før jeg sovnet. Det var den sommeren da skogen brant. Da plena var som et stykke uvatnet kretisk jord. Om en gikk på graset, hørtes det ut som å gå på smuler av knekkebrød. Og folk trakk ned til vatnet. Som varme dyr på desperat leting etter lesk eller avkjøling. Kanskje begge deler. Og alle hadde det ikke like lett. Det kunne vi lese om. Noens drømmesommer var ikke alles drømmesommer. Om noen år er det glemt. Det var den sommeren havnene aldri sovnet. Det var lys i båtvinduer og på brygger. Noen snakket høylytt og glass klirret mot glass. Andre lå og kjente på den svake vugginga. Å sove på Mjøsa er en form for lykke. Jeg prøvde å ta bilde av himmelen over losjiet mitt. Lyset lot seg ikke fange. Ikke stemningen heller. Og det er ikke alt man skal ta bilder av.

Noen ganger er de beste bildene de du har i hodet.

Les også
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.