Har vi bruk for et forsvar? Kan vi stole på at Nato hjelper oss? Hva med forhåndslagring i Trøndelag? Hva med plasseringen av alle de nye kampflyene på Ørlandet? Er det lurt å «samle alle egg i en kurv». Dette er bare en liten del av de spørsmål som dukker opp.

I Grunnlovens paragraf 1 står det: «Kongeriket Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike».

Hvordan skal vi tolke det? Det må jo være noen som har ansvar for at denne paragrafen følges opp og det må jo være storting, regjering, Forsvarsministeren og landets Forsvarssjef. Vi lærte på skolen at hvis grunnloven skal forandres, er det en omstendelig prosess. Så vidt meg bekjent er ikke grunnlovens paragraf 1 forandret. Derfor kan vi slå fast at den gjelder også i dag.

Så er spørsmålet, har vi et forsvar som kan avvise ethvert anslag mot Norge? Det spørsmålet må stilles til landets Forsvarssjef. Han vil sikkert svare ja, hvis vi får hjelp fra Nato. Da spør jeg, kan vi stole på at Nato-landene er villig til å hjelpe Norge? (se filmen okkupert) Kan vi stole på at Nato-landene er villig til å sende sin beste ungdom for å kjempe og dø på norsk jord for Norges selvstendighet? Norge, ett av verdens rikeste land har ikke råd til selv å holde et troverdig forsvar som skulle virket så avskrekkende at «noen» avstår fra å prøve seg. Vi har ingen garanti for at det bare er Norge som eventuelt vil bli angrepet. Hvis flere Nato-land skulle bli angrepet, snakker vi plutselig om en gjensidig bistandsforpliktelse, det vil si at Norge er forpliktet til å sende soldater til de andre Nato-land som blir angrepet. Hvor skal vi hente disse soldatene fra?

Så spørsmålet om ressurser. Hva har vi av ressurser bortsett fra forhåndslagrene i Trøndelag. Forhåndslager som en eventuell fiende kjenner like detaljert som vår forsvarssjef. Hvilke andre ressurser har vi og hvor lenge kan vi oppholde en fiende med det vi disponerer? For eksempel antall soldater, drivstoff, ammunisjon, håndvåpen, tungt artilleri/granater, bekledning og utstyr, kjøretøyer, stridsvogner, pansrede kjøretøyer, kaserner, feltkjøkken, sanitet og lette feltsykehus? I tillegg kommer reserve matlagre for befolkningen, sikring av drikkevann, sanitet/ sykehuskapasitet tilfluktsrom, håndtering av hamstring og plyndring.

Landet må prioritere følgende: Norge må bygge opp en personellreserve av befal/offiserer og menige soldater. Dette personell må kunne betjene det utstyret Forsvaret til enhver tid disponerer. Vi må også kunne utruste dette personellet med det utstyr som trengs - våpen, ammunisjon, uniformer, telt og soveposer. Dette må ligge på lager og være klart til bruk. Vi må også bygge opp en reserve av tyngre materiell/skyts/granater. Vi må gjeninnføre depoter hvor utstyr lagres. Vi kan gjerne ha et forsvar som vi har i dag, men stikkordet er reserver på både personell og nødvendig utstyr. Skroting av AG3 var en katastrofe, likeså brenning av all ammunisjonen av «miljøhensyn». Ammunisjon som vi kunne hatt i et beredskapslager. Hvem bryr seg om at ammunisjonen vi skyter en eventuell fiende med er miljøvennlig eller ikke?

Jeg leste at Forsvaret må leie håndvåpen av FLO og betale priser for håndvåpenammunisjon langt over markedspris. Man må slutte å tro at forsvaret kan drives som et firma. Vi må se på forsvarsbudsjettet som en forsikringspremie. Betaler man ikke premien som forsikringen koster, får vi heller ikke noen tilfredsstillende forsikring.

Norge disponerer i dag en enorm ressurs i form av personell med erfaring fra internasjonale operasjoner. En ressurs som må tas vare på og benyttes i opplæringsøyemed.

Og til slutt, dette er ingen kritikk av dagens offiserer og soldater som gjør en formidabel flott jobb, men en kritikk av våre ansvarlige politikere som har ansvaret.

Dagens forsvar og beredskap er en hån mot «plakaten på veggen», Grunnlovens paragraf 1, og de tusener som ga sitt liv i kampen for et fritt Norge.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.