Nordavind Site AS ønsker å tilrettelegge for datasenter på Innlandet, blant annet på Rudshøgda. Jeg skal i formannskapet onsdag, og da skal jeg stemme mot forlag til rådmannen i saken.

Skylagring er en ting, men kryptovaluta er en helt annen ting. Utvinning av Bitcoins har vært i vinden ved nye datasenter flere steder i landet, det er en meget energikrevende affære.

Eksempler som har vært i nyhetene nylig er Kryptovaluta Dale AS. På Dale har de startet et datasenter med to-tre ansatte. De utvinner Bitcoins og ønsker nå enda mer energi, voldsomme mengder på 120 MW. Dette tilsvarer halve maksimaleffekten til Drammen kommune med 70.000 innbyggere.

Kryptovaluta lager ingen ting, skaper få arbeidsplasser og bruker enorme mengder med energi. Ringsaker kommune bør si nei takk til kjøp av 30 aksjer i Nordavind DC Sites AS for til sammen kr 150.000 gjennom en rettet emisjon. Rådmannen bør ikke gis fullmakt til å underskrive og følge opp avtaler med Nordavind DC Sites AS.

Dagfinn Rime er professor i finans ved Handelshøyskolen BI. Han forsker hovedsakelig på internasjonal finans, med særlig fokus på valutamarkedet. I E24.no skrev han i desember i fjor: Bitcoin er en boble, og bobler sprekker.

Nouriel Roubini også kalt Dr Doom, advarte i Det internasjonale pengefondet (IMF) om finanskrisen i 2007, og han fikk rett. Nå i februar 2018 uttalte han: Tror kryptovaluta er på full fart over stupet: - Bitcoin er verdens

historiens største boble.

At firmaer som spekuler i Bitcoin-utvinning, får fritak fra el-avgift og eiendomsskatt, er jo også helt trolig. Dette viser hvordan penga rår i blåblå regjering.

Fortell meg gjerne annerledes, men at vi vanlig folk kommer til å få dyrere strøm når slik kraftkrevende datasenter får dukke opp over hele landet. Det trenger man ikke være teknisk ingeniør med fordypning i elkraft for å forstå det.

Tidenes varmeste mai har sendt sommeren 2018 til himmels på statistikken. Sommeren 2018 ble den sjette varmeste i Norge siden målingene startet i 1900. Vi har nok utfordringer med «tomme» vannmagasiner, uten at vi skal få enormt kraftkrevende datasenter også oppå de klimautfordringen vi står overfor.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.