Norge blir regnet som et samfunn der den sosiale ulikheten ikke er så stor. Men er det egentlig slikt? Selv om Norge er blant de vestlige landene med minst forskjeller mellom rike og fattige, har forskjellene her i landet økt kraftigere enn gjennomsnittet for rike land siden 1980-årene. Norge øker inntekten til dem som tjener mest, mye raskere enn inntekten til dem som tjener minst.

Det å stå utenfor arbeidslivet er ofte hovedforklaringen til sosial ulikhet. Årsaken til at flere personer står utenfor arbeidslivet kan være ufrivillig avbrekk fra yrkeslivet, at man ikke har får mulighet til å fortsette på grunn av reduserte arbeidsevner. Omgivelser kan også være en årsak, hvor man blir tvunget til å flytte og må få en ny start for å bygge opp alt på nytt.

Det er riktig at debatten om ulikhet står høyt på den norske politiske agenda. Politikere har forståelse for at stor ulikhet kan skape sosial uro og spenninger i et samfunn. Politikere mener at sosial ulikhet er et problem, og de jobber for å finne løsninger. Men skal vi være tilfreds med ventingen? Stanser forverring av sosial ulikhet mens vi venter på offentlige tiltak mot sosial ulikhet?

Det er riktig at en må skaffe seg nye kunnskaper, kompetanser og ferdigheter når en har havnet i en ny omgivelse og livssituasjon. En må lære å fiske som det sier i ordtaket, «Gi en mann en fisk, og han har mat for en dag. Lær en mann å fiske, og han har mat for resten av livet». Men kunnskaper, kompetanser og ferdigheter alene er ofte ikke nok. Vet personen hvor fiskevannet er siden han er ny i omgivelsen? Får personen tillatelse og mulighet til å fiske, når han eller hun står ved fiskevannet?

Det er riktig og viktig at den det gjelder må ta initiativ selv. Like viktig er det også at vi som greier oss, strekker ut en hjelpende hånd. Vise de fiskevannet. Gi dem tillatelse og mulighet til å fiske. Alle har en rolle, funksjon og kan bidra i samfunns- og arbeidslivet. Og vi har alle medansvar å redusere sosiale ulikhet!

Hedmark fylkes flerkulturelle råd

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.