Det er mye å glede seg til i løpet av året, og skatteoppgjøret er en av de tingene jeg har sett fram til denne uken. Så fikk jeg endelig en melding om at skatteoppgjøret var tilgjengelig. Jeg åpnet webleseren og logget meg inn på mine sider på Altinn, fant fram til rett fil og åpnet den, men der sa det stopp.

Selvangivelsen er laget i et PDF-format som er umulig for meg som blind å lese. Teksten er nemlig lagret som bilde, noe som min skjermleser ikke kan tolke.

Vi lever i Norge i 2016, og det å lage en fil i et tekstformat som alle kan lese er ikke vanskelig, men når ikke engang skattemyndighetene vil ha et format som alle kan lese, blir jeg rett og slett skuffet over det offentlige i Norge.

Vi hører politikere snakke varmt og engasjert om universell utforming, og vår kommunalminister Jan Tore Sanner har snakket om at språket i brev fra det offentlige skal bli enklere, men hva spiller det for rolle om språket er enklere når jeg ikke engang får mulighet til å se bokstavene?

Det at jeg og alle andre blinde i Norge skal kunne lese vårt eget skatteoppgjør skal være en selvfølge, men i dagens samfunn er det langt fra virkeligheten. Det skulle være unødvendig å være en over gjennomsnittet kyndig bruker av IKT for å få den samme informasjonen som alle andre tar som en selvfølge å få.

Det å kunne leve et selvstendig liv betyr også at det offentlig skal sende alle dokumenter i et format som alle kan lese. Løsningen er enkel, og bare noen tastetrykk unna. Gjennom å benytte en tilgjengelig filtype vil alle kunne lese all informasjon fra det offentlige. I dag føler jeg meg diskriminert av det offentlige generelt, og skattedirektoratet spesielt.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.