Jeg viser til utspillet fra Skanska og prosjektleder Taale Stensbye fra Statens vegvesen overfor samferdselsministeren omtalt i Østlendingen 23/11, omtalt som «unik sjanse» til å bli ferdig med vegbyggingen på Hedmarken. Et interessant utspill, men...

Jeg ser absolutt behovet for å bygge ut riksveg 25 mot Hamar, men det er jo ingen planer der som er vedtatt, og prosjektet vil dessverre ta mye dyrket mark. Derfor spørs det om man kan starte opp prosjektet allerede om to år, når veien i Løten/Elverum er ferdig, og da blir det annet prosjekt uansett.

Den unike sjansen er vel å gjøre seg ordentlig ferdig med vegen der man nå holder på å bygge. Det vil si at man bygger fire felt på riksveg 3 og et ordentlig toplanskryss ved Åkroken. Riksveg 3 er hovedåren for tungtrafikk mellom Oslo og Trondheim. Poenget mitt er at når du først bygger, koster det faktisk ikke så veldig mye mer å bygge en 18 meter bred motorvei enn en 12,5-15 meter bred tofelts vei med midtdeler og forbikjøringsfelter. Men det koster mye å bygge om veien senere (som man nå gjør med E6). Riksveg 3 i Løten og Elverum har omtrent samme trafikkmengde som E6 nordover fra Ulsberg i Trøndelag, hvor Nye Veier har beregnet at det er lønnsomt å bygge fire felt i stedet for to-tre som SVV opprinnelig hadde planlagt. Jeg tror derfor at det ville være fornuftig å bygge denne veien ordentlig når man først er i gang.

Jeg husker argumentasjonen fra SVV da man skulle bygge ny E6 mellom Jessheim og Minnesund og nord for Hamar på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. De mente at det ikke var behov for fire felt i overskuelig fremtid. 20 år senere måtte man utvide veien til en mye høyere kostnad og med konsekvenser i form av forsinkelser for trafikantene. Det blir noen år til trafikkmengden krever det, men benytt den enestående sjansen til å bygge ordentlig mens man nå holder på med dette prosjektet, så ikke historien gjentar seg!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.