Administrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid, skal ha ros for å ta opp igjen debatten om innlandsuniversitetet. I en kommentar i HA 26.11 krevde han at debatten om Innlandsuniversitetet kommer på dagsordenen igjen. Og det er mange riktige observasjoner i hans innlegg, ikke minst at det ut fra en langsiktig utvikling av næringslivet er behov for en samlet og konkurransedyktig institusjon, ikke bare for utdanning men også for forskning og innovasjon.

Men motkreftene er tydeligvis mange. Fylkesordfører i Hedmark, Per-Gunnar Sveen, gikk raskt (HA 28.11) ut og proklamerte at det er feil å bruke mer tid på et universitet nå, med den begrunnelse at tiden ikke er inne for dette nå. Det er viktigere å støtte opp om Høgskolen i Hedmark. Rektor og prorektor ved Høgskolen i Lillehammer var like raskt ute (HA 28.11), og viste til at det i Prosjekt Innlandsuniversitetet stort sett var snakk om struktur og geografi, sjelden om kvalitet og innhold, men framholder likevel at rettferdig fordeling bør være et bærende prinsipp for utviklingen av de tre høgskolene.

I HA mandag 1.12 framholder Jan Erik Lingjerde at «gutteklubben Grei» i Hamar er snurt, og at Almlid, og sikkert alle andre som har perspektiver og synspunkter som går ut over nesetippen, bør holde seg unna høyere utdanning innenfor universiteter og høgskoler.

Erik Ringnes fra Hedmark Venstre blir et friskt pust i debatten når han spør hvorfor de som hadde ansvaret for å realisere Innlandsuniversitetet fortsatt sitter i sine roller som om ingenting er skjedd. Torsdag 4.12 har også rektor Lise Iversen Kulbrandstad ved Høgskolen i Hedmark, informert oss om hvordan noen av høgskolestyrene ble bremseklossen i utviklingen av Innlandsuniversitetet.

Et Innlandsuniversitet er viktig å realisere. Det er viktig på 20-40 års sikt og videre framover. Det kan sikkert ha mange former og fasonger, men at en samlet institusjon som er konkurransedyktig på høyere utdanning og som kan representere en institusjonell kraft er viktig, bør være hevet over enhver tvil.

Og ikke bare høyere utdanning, kanskje i enda større grad vil en samlet institusjon være en drivkraft i å sikre mer og bedre forskning, innovasjon, og internasjonalt samarbeid og kontakt.Riktignok ble det tidligere fra politisk hold satt foten ned for nye universiteter, men nylig kom kunnskapsministeren med nye signaler om at det vitterlig trengs institusjoner med tyngde og slagkraft for å realisere nasjonens behov for framtidig kunnskapsutvikling og strukturendring.

Mandag 1.12 var det et oppslag i Aftenposten som viser til et kommende nybygg ved Universitetet i Oslo som skal sikre Norges internasjonale konkurranseevne innen livsvitenskapene. Dette er bare et eksempel på en stadig sterkere utvikling hvor konsentrert innsats med internasjonale ambisjoner er nødvendig for å henge med i en stadig mer globalisert verden. Forskning, utvikling og innovasjon blir stadig mer ressurskrevende, og nødvendigheten av internasjonalt samarbeid stadig større.

Skal ikke innlandsregionen kjempe om lignende investeringer i framtiden? Skal ikke denne regionen kunne løfte seg etter hårene og etablere ambisjoner og institusjonell styrke som tiltrekker seg kapital, akademiske ressurser og studenter på et høyere nivå enn i dag? Som Almlid påpeker, næringslivet blir stadig mer avhengig av forskingssamarbeid med utdannings- og forskingssektoren, men et konstruktivt samarbeid betinger også at denne er attraktiv for et samarbeid, på høyt faglig nivå, og delaktig i internasjonalt samarbeid som er nødvendig for å holde tritt med den faglige utviklingen.

Som kjent er krig for viktig til å overlates generalene. Forskning og høyere utdanning er for viktig til å overlates institusjonenes ledelse. Det er på høy tid at disse sammen med de ansatte legger listen høyere, og at det politiske miljøet i begge fylkende er seg sitt ansvar bevisst og avkrever et Innlandsuniversitet som regionen kan stå seg ved i mange år framover. Dette realiseres ikke ved rettferdig fordeling og fragmentering.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.