Valgkampen er i gang, ordbruken til politikerne blir kvassere, mer fantasifull og billedlig. Det hagler av påstander og karakteristikker. Hvem kan vi egentlig stole på?

Formuleringer som «folk flest», «de med støvlene på», og «velferdsprofitører», har ført debatten inn i et spor som kan skape redsel. Ordene brukes av de politiske partiene for å kapre stemmer. Er det riktig å stole på enkeltpartier, som baserer seg på ideologi?

Ordbruken gjør for eksempel at skatteletter blir forbundet med «å gi mer til de rike». Men er det egentlig slik at landets få mangemilliardærer er de som tjener på lavere bedriftsbeskatning? Hva med de mange små bedriftene som også jobber hardt for å få hjulene til å gå rundt?

Det er redsel og motstand mot reformer som har skapt denne store frykten for endringer. Flere sentrale politikere har fyrt dette så sterkt opp at de har fått folk i Innlandet til å tro at bygda deres, jorden deres, fjellene og distriktene vil forsvinne med sammenslåing av kommuner og fylker. Det er lite sannsynlig at enkeltpartier sitter med nøkkelen til døra som vi gi flere arbeidsplasser, bedre helse, mer politi og bedre landbruk i distriktene. Hvem skal vi lytte til?

Over 80 prosent av NHOs 25.000 medlemsbedrifter i Norge har færre enn 20 ansatte. Av våre vel 2.000 bedrifter på Innlandet, har seks av 10 bedrifter færre enn ti ansatte. De er viktige for å holde liv i både byer og distrikter. Eieren kan være din nabo. Det kan være han eller hun som har gitt deg en jobb, eller som gir sommerjobb til dine barn eller barnebarn. Hvor viktig er det at disse bedriftene overlever, og får lov til å vokse? Disse bedriftene er jobbskapere. Våre lokalsamfunn og hele vårt velferdssamfunn er bygget på dem.

Våre lokale bedrifter kjemper for vekst, endring og utvikling, men opplever å bli tråkket på av politikere som uttrykker at Norge vil gå til grunne dersom bedriftsbeskatningen går ned med én prosent. Vi mener heller at dette vil gi grunnlag for flere arbeidsplasser.

EveryCare som holder til i Torpa er en av våre mange medlemsbedrifter. Den har omtrent 20 ansatte og bygger digitale løsninger som gjør at eldre kan bo hjemme lengre, og som hjelper hjemmetjenestens ansatte å jobbe smartere. Teknologien de utvikler er viktig for Norges fremtid, og hvis politikerne legger til rette for at EveryCare kan vokse, vil bedriften også kunne skape flere arbeidsplasser på Torpa i Nordre Land. Færre grenser og tettere samarbeid mellom offentlig og privat sektor er noen av tiltakene EveryCare kan ha nytte av.

Det er jo ikke sant at folk i Oslo har lagt en plan for hvordan man skal ta knekken på distriktene, og at vi må «lytte til de med støvlene på». Distriktene er tuftet på bedriftene, og våre bedrifter uttrykker at både skatteletter og sammenslåinger vil gjøre det lettere for dem å vokse – lettere for dem å skape arbeidsplasser i distriktene.

Vi vet at private aktører har vært viktige for å oppnå full barnehagedekning. Uten dem hadde vi heller ikke hatt det velferdstilbudet vi har i dag. Dette er ikke en kamp mellom det offentlige og det private. Vi tror på et godt samarbeid mellom de to. Da får vi privat engasjement, kreativitet og innovasjon kombinert med offentlige virkemidler, regelverk, oppfølging og rådgivning.

Enkeltpartier har ikke svaret på alt. Og vi kan heller ikke påstå at NHO og våre bedrifter har svaret på alt. Men vi vet at bedriftene er hjørnestener i lokalsamfunnene og i velferdssamfunnet. De fortjener å bli lyttet til.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.