Men mye av det fine overskygges av de mange kommunale feilgrepene. Ett av dem er ombyggingen av Stortorget. Det er kommunens egen arealplanavdeling som har stått for planleggingen og gjennomføringen av ombyggingen, og kommunestyret har applaudert.

Prosessen startet i 2010. Da utlyste arealplanavdelingen en internasjonal konkurranse om et kunstverk på Stortorget, og firmaet Ecosistema Urbano fra Madrid vant konkurransen sammen med kunstneren Lluis Sabadell Artiga. Prosjektet fikk navnet «Dreamhamar» (Drømme

Hamar).

Det var altså bestilt et fysisk kunstverk som vi skulle kunne se og ta på, men dette endret arealplanavdelingen undervegs. Kunsten i prosjektet ble omdefinert til å være «utformingen av den kreative medvirkningsfasen og det sosiale samspillet som medvirkningen skaper». Dette retoriske vrøvlet gikk faktisk byens folkevalgte god for. Det ble ikke noe av kunstverket på Stortorget, og kunstneren Artiga forsvant ut av prosjektet.

Det ble i stedet en «medvirkningsprosess», og mange tusen Hamar-borgere, voksne, barn og skoleklasser, deltok. De planla og tegnet, og det var til tider stor begeistring, nærmest hallelujastemning. Og arealplanavdelingen slo seg på brystet og presenterte medvirknings-prosjektet på utstillingen «Arkitekturimport» i Nasjonalmuseet i Oslo. De solte seg i glansen av prosjektet – så lenge det varte.

Det varte ikke lenge. Det ble bare tull. Fint lite av det som kom ut av medvirkningsprosessen, er gjennomført, og Ecosistema Urbano meldte seg fortørnet ut av prosjektet. Et prestisjenederlag for kommunen. Det eneste elementet som kom til utførelse, var bassenget med fontenen og den sosiale ringen. Et lykkegrep hvis man hadde fullført det etter planen, men det har gått i dass det også.

Vi vet hvordan det gikk. Fontenen, bassenget og den sosiale ringen er anlagt, men ikke slik som foreslått i medvirkningsprosessen. I dag er det riktignok litt vann i bassenget, men bare en liten skvett, og fontenespruten er ynkelig. Vi var forespeilet et vakkert vannspeil i et fullt basseng og en spektakulær, ledbelyst fontenesprut.

Hva er det egentlig med Hamar kommune?

Kommunen inviterer til medvirkning, men tar ikke folk på alvor når det kommer til utførelsen. Kommunen har nå i ettertid omdefinert bassenget til å være et «nedslagsfelt for fontenespruten». De påstår at det aldri har vært meningen at det skal være et basseng for vannlek. Men barn leker likevel i vannpytten, men de minste ville more seg mer hvis det hadde vært vann i hele bassenget; det er ikke alle som våger seg under vannspruten. Kan vi være sikker på at vannet ikke er forurenset av tarmbakterier?

Ifølge ordføreren skulle bassenget være Hamars svar på «Spikersuppa i Oslo». Slik er det ikke i dag. Byen trenger en handlekraftig rådmann til å holde styr på administrasjonen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.