MENINGER

Med nøkkelordene «Vi vil ut!» og våre «tøffe turtips» sier barna et tydelig ja til natur og friluftsliv. Bakteppet for temaet er Friluftslivets år.

Formålet med klima- og miljødepartementets prosjekt Friluftslivets år 2015 er økt bevissthet om og deltakelse i friluftslivet, inkludert den positive innvirkningen det har for helsen. Siden barn er én av målgruppene, er Barnehagedagen en ypperlig anledning til å fokusere på barnehagens arbeid med natur og friluftsliv akkurat i år.

For det er akkurat det som er formålet med Barnehagedagen; å synliggjøre det barna opplever, erfarer og lærer i barnehagen. Det første frivillige steget i barnas utdanning skjer i barnehagen, og det er her barna får opplevelser og erfaringer fra en tidlig alder som er viktig for dem nå og i deres videre utdanning.

Barnehagedagen markeres i mars hvert år, første gang for 10 år siden. I løpet av disse årene har dagen blitt en tradisjon i store deler av barnehagenorge. Som initiativtakere står Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB), som alle er viktige aktører i barnehagehverdagen.

Barnehagens formålsparagraf slår fast at respekt for naturen er en av flere grunnleggende verdier som barnehagen skal bygge på, og at barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Dette arbeidet er knyttet til to ulike fagområder i Rammeplan for barnehagen: Kropp, helse og bevegelse og natur, miljø og teknikk. Her framgår mål om hva barna skal oppleve, erfare og lære gjennom arbeidet med disse fagområdene, og om hvordan personalet skal arbeide for å nå målene.

Men kjernen, og kanskje det viktigste, er at barna lærer å like naturen og å ferdes der. Barnehagedagen gir oss også, som organisasjoner, anledning til å løfte fram betydningen av de ansatte i barnehagen. Å være ute er en del av barnehagens pedagogiske virksomhet. Kunnskap om barn og viktigheten av natur og friluftsliv for deres utvikling og trivsel er grunnleggende. Her inngår også kompetanse om verdien av et godt samarbeid med foreldrene. Oppmerksomheten rundt det å satse mer på utdanning av flere barnehagelærere og barne- og ungdomsarbeidere er på sin plass også på en dag som denne.

Men først og fremst er Barnehagedagen barnas dag. Med «Vi vil ut! gir barna uttrykk for at de vil oppleve, utforske, bevege seg og lære og ikke minst at de vil ha det moro i naturen. Gratulerer med Barnehagedagen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.