I det siste har det kommet gledelige rapporter fra årsmøter med positive regnskap og overskudd hos våre toppidrettslag. Satsingen ser ut til å være økonomisk bærekraftig.

Ingen kommune i Innlandet, og knapt nok i landet, har så mange lag med toppidretsstatus som Hamar. Det er Storhamar med ishockey og kvinnehåndball, Fart med kvinnefotball og Ham-Kam med herrefotball (1. divisjon er klassifisert som toppidrett).

For noen år siden var det imidlertid knyttet store bekymringer til økonomien i flere av klubbene. Unntaket var Fart der man har tradisjon for ikke å bruke en krone før man har to. Den sportslige satsingen og de høye målsettingene ble ikke fulgt opp av den samme satsingen og forståelsen for økonomistyring, administrasjon og smarte løsninger. Skal du være på øverste sportslige nivå med et lag, må også klubben være i «toppserien» når det gjelder administrasjon, økonomistyring, strategi og kompetanse.

Dette er ikke noe man bare kan vedta, dette er kvaliteter som må bygges stein på stein med en god porsjon tålmodighet. Det finnes ingen «Quick-Fix» for å bli et toppserielag med et bærekraftig fundament.

Etter hvert kom det litt for mange henvendelser om redningsaksjoner og kriselån rettet til kommunen. Kommunens oppgave er ikke å drive kommersiell idrett, men være med å tilrettelegge for slik utøvelse, først og fremst på anleggsiden. Hamar kommune har bidratt til et stort antall kvalitetsarenaer. Her kan nevnes ishockeyhall, håndballhall, Briskeby og de bidrag som er gitt til Farts anlegg. Andre idretter drar nytte av Vikingskipet, Børstad og Ankerskogen.

Da politikerne for noen år siden stengte kranene for økonomisk brannslukking, og klubbene etter hvert tok dette innover seg, utløste det noe veldig positivt. Klubbene tok tak, fikk på plass de rette folkene i styrer og administrasjon, skilte topp og bredde, satte langsiktige mål, gjorde smarte og riktige valg. Sakte, men sikkert, kom også resultatene.

I dag ser vi at våre toppidrettslag ikke bare gjør sportslig suksess, men også har bygget bærekraftige fundamenter i sine klubber. Det står det respekt av. Vissheten om at man har greid dette uten kunstig åndedrett i form av kriselån og gjentatte redningsaksjoner, gjør også noe med selvbildet og stoltheten i den enkelte klubb.

Jeg vil gratulere toppidrettslagene og de som har stått for snuoperasjonene med resultatene. Men det er viktig å minne om at resultater er ferskvare. Har man det nevnte solide bærekraftige fundamentet og ikke lar lysten til rask sportslig suksess overstyre alt, tåler man også perioder med motgang.

Det som også karakteriserer gode ledere er at de evner å si nei, selv om de er utsatt for press fra egen klubb og omgivelsene med krav om raske resultater. Det er også mange arenaer, utøvere og ildsjeler innen bredde- og individuelle idretter i vår kommune. Jeg kommer tilbake til disse senere.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.