Er det blitt et politisk spill om hvem som opptrer mest humant i hjelp til flyktninger i og fra Midt- Østen? Høyres Bjørn Hernæs mener det (HA 29.5.). Han sier at det er som «å ville kjøpe seg avlat», og peker på mitt korte innlegg om «Flyktninger og moral»(HA 27.5.).

Innlegget ble skrevet med erfaring i det jeg opplevde i min barndoms kommune, Steigen i Nordland, i perioden 1940-45. Der ble kjærlighetsbudet fylt med innhold og utfordret i de situasjoner krigen skapte i en liten kystkommune med ca.3000 innbyggere. Steigen fikk store tyske festninger med vel 6000 soldater + en fangeleir med russere på vel 1000 personer.

På slutten av krigen kom der strømmende tusener av familier sydover fra Finnmark da tyskerne brente ned alt der. Mange kom til Steigen der de fikk god mottakelse og opphold i vanlige hjem . De ble gitt husrom og fikk hjelp ellers. De fastboende hadde lite av gods og gull, og flyktningene hadde ingen ting. Men alle delte det de hadde.

Det ble utvist et svært godt kollektivt ansvar. Mottoet var: Du skal elske din neste som deg selv. Dette var både lærerike og minnerike år. Det ble vist ekte nestekjærlighet i praksis og var intet avlat fra de fastboende.

Det er den samme ekte nestekjærlighet og ingen avlat mange føler når de nå sier at i vårt land og med vår velstand , bør vi kunne ta imot ti tusen flyktninger fra Syria. De kan da få et trygt og bedre opphold for ung og gammel enn i deres overfylte naboland med økende uroligheter og kaos.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.