For å få til en endring, kan vi ikke bare sitte å klage – vi trenger konkrete tiltak. Det må fokuseres på løsning, ikke bare problem. Derfor etterlyses AUFs skolepolitikk – igjen.

Jeg har også stor respekt for alle som velger yrkesfag og det hersker ingen tvil om at både rørleggeren og snekkeren i aller høyeste grad trengs, derfor trenger vi en mer tilpasset undervisning til elevene som ønsker å ta fagbrev.

For å hindre frafall på yrkesfag mener Unge Høyre at undervisningen må gjøres mer praktisk, og vi vil ha mer samarbeid med bedrifter og andre aktører for å få til dette. Samtidig trenger man også basisfag også på yrkesfag, men disse bør også gjøres mer relevante for linjen man har valgt. Alle basisfag som for eksempel norsk og samfunnsfag burde reduseres til kun det som er nødvendig for yrkesfagopplæringen og også gjøres mer praktisk.

Å lære et fag igjennom teori passer ikke for alle, det betyr allikevel ikke at man ikke kan tilegne seg kunnskap nok til å ta et fagbrev. Unødig teoretisering av mange fag øker frafallet blant mange teoritrøtte og mer praktisk rettede elever.

I dag er det også mange yrkesfagelever som ikke får fullført utdanningen sin fordi de ikke får lærlingplass. Lærlingplassene som også finnes i dag, er av svært forskjellig kvalitet, noe som også kan føre til at man ikke får fullført. Det opprettes også i de fleste fylker yrkesfaglige klasser på bakgrunn av hvor mange elever som søker. Det er viktig at antall lærlinger og lærlingplasser går overens slik at de aller fleste har mulighet til å fullføre utdanningen sin i bedrift.

Yrkesfagutdanningen vil bli mer bærekraftig om tilbudet av studieplasser og etterspørselen i næringslivet tilpasses. Dette vil både føre til en mer spesialisert utdanning for elevene og enklere rekruttering for bedriftene.

For at skolen skal fortsette å kunne følge med på elevene som er ute i bedrift, bør elevene få gi tilbakemelding og få muligheten til å bytte lærlingplass eller gå tilbake til skolen dersom de ikke trives. Elever bør ha rett til lærlingplassevaluering – akkurat som unge høyre også ønsker at du skal kunne evaluere læreren din mens du er på skolen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.