24. april 1981 åpnet Hamar kommune stolt sin nye svømmehall, et anlegg som ikke bare var Norges største, men størst i Nord-Europa. Helt uten krusninger var ikke vedtaket, det var kun Arbeiderpartiets kommunestyregruppe og en stemme til som utgjorde flertallet i saken. Men det har altså blitt en suksesshistorie uten sidestykke.

I 35 år har Ankerskogen vært Hamars store stolthet. Som arbeiderpartipolitiker har jeg opplevd å bli takket for dette modige vedtaket, selv om dette skjedde lenge før min inntreden i politikken. Og jeg er stolt og glad for at mine partikolleger tok et så djervt skritt. Og for en glede vi har hatt av anlegget! Både innendørs og utendørs med besøkstall som har vært astronomiske. Hele landet har hørt om Ankerskogen svømmehall, og gjerne tatt turen innom, i stedet for å suse forbi på E6-en.

Alle anlegg trenger vedlikehold og oppdateringer. I 2013 sto Nye Ankerskogen svømmehall ferdig – med doblet volum. Nå er det blitt videreutviklet til et badeland med treningsstudio, velværeavdeling, opplæringsbasseng med heve/senke bunn, terapibasseng og mye mer. For dere som ikke har vært der ennå (det er nok ikke mange), så ta en tur og se hvor fint det er!

Og besøkende strømmer til som aldri før. 110.000 flere besøkende per år har det blitt etter nyåpningen. Og til sammen 300.000 besøkende i året. Det er imponerende tall i en kommune på 30.000. Og det betyr selvsagt at anlegget er godt besøkt fra andre enn hamarsinger. Kommunestyret vedtok også i min periode som ordfører å bygge på etasjer til leger, fysioterapeuter og folkehelse. Friskliv Senior er et av tiltakene i bygget. Det var et viktig vedtak som gjorde Ankerskogen til et fullverdig folkehelseanlegg. Byggekostnadene blir dekket inn av husleien, slik at det økonomisk ikke ble noe ekstra løft. Men et løft for anlegget har det blitt.

-Hvorfor så mye skryt av Ankerskogen uten å nevne den vanskelige økonomien? spør du nå. Jo, Ankerskogen havnet, delvis uforskyldt, i en stor knipe etter rehabiliteringen. En annen fordeling av hva som ble rehabilitert og hva som ble bygd nytt, økte husleien til Hamar kommune astronomisk (20 millioner i året) og den enorme publikumsveksten gjorde at antall ansatte vokste for fort.

Mange gode tiltak både fra kommunens og Ankerskogens side skal få regnskapet til å gå i balanse i løpet av de første årene. Det skal være fullt mulig med 300.000 besøkende i året. Derfor trenger ikke all omtale av Ankerskogen å handle om dårlig økonomi.

Det kan handle om alle unger som lærer å svømme, familier som koser seg hele søndagen, ivrige pensjonister som møtes til morgentrim, at du kan svømme deg til Kreta i mosjonskampanjen som pågår nå, at en som heter Håkon vant kvalifiseringen til vannsklie-NM eller en hel rekke av andre positive tiltak som foregår i det flotte folkehelseanlegget vårt. Vær stolt! Det er jeg!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.