Det de aller fleste politikerne i Hamar frykter mest er en bru i Hamar-bukta. Derfor mener tilhengerne av Vest at de må danse etter Jernbaneverkets pipe og akseptere kulvert og tett bebyggelse i strandsonen – for å unngå bru.

Blant tilhengere av Øst-alternativet, med stasjon ved Vikingskipet, mener mange at det beste hadde vært en stasjon midt i sentrum. De er imidlertid også drevet av frykt. Mange støtter Øst for at staten skal gå for det rimeligste alternativet, og dermed ikke ødelegge strandsonen og byens nærhet til Mjøsa med bru eller kulvert.

Tilhengerne roper i Øst og Vest i sosiale medier. Tonen er tøff og mange har liten respekt for den andre sidens meninger. Men slik er det med frykt, den fører sjelden til rasjonelle beslutninger eller handlinger.

I krigen mellom Øst og Vest har Midt-alternativet, med underjordisk stasjon ved Rådhuset og CC Stadion, blitt offeret. Det på tross av at dette alternativet kommer aller best ut i Jernbaneverkets analyser. Midt-alternativet gir det beste grunnlaget for byutviklingen i Hamar.

Midt med lokk er også det eneste alternativet som ikke har andre innsigelser enn at Jernbaneverket (JBV) mener det er for dyrt. Men denne saken avgjøres ikke hos JBV. Jeg mener at Hamars utvikling og fremtid er verdt en ekstra kostnad av tre kulturhus, som staten skal betale.

Det er grunn til å minne om staten ikke hadde noen problemer med å bruke 6,6 milliarder kroner på bare 14,3 kilometer med jernbane i Holmestrand. Hvorfor skal Hamar stå med lua i hånda når det handler om en investering som skal stå i hundre år?

Det er ikke slik at vi må velge mellom nedbygging av strandsonen på den ene siden, og en usentral stasjon på den andre. Vi kan fortsatt velge Midt.

Kall meg naiv, men jeg tror staten også vil Hamars beste. Derfor mener jeg at Hamars politikere må stå opp for det analyser og fagrapporter viser er det beste alternativet for Hamar. De som baserer sine meninger på synsing og frykt bommer. Og Hamar by taper.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.