Før anlegget av firefelts E6 startet opp, skjønte antagelig de fleste at firefelts veg ville legge beslag på noe mer areal enn det dobbelte av den tofeltsveien som lå der. Men når vi nå ser konturene av den nye motorveien ser vi at store deler av kulturlandskapet gjennom Ringsaker forandres til ei gigantisk grøft med fire kjørebanene i bunnen og enorme jordvoller på begge sider.

Noen av disse jordvollene har skråninger mot veien på størrelse med unnarennet på en middels stor hoppbakke. Da sier det seg sjøl at de stjeler store arealer dyrket mark. Det er sterkt å beklage. Det er overtydelig at utbygger ikke har tatt inn over seg at det er fastsatt ærgjerrige nasjonale mål for å ta vare på matjorda vår. Og det er tydelig at den ene hånda ikke vet hva den andre gjør.

Men, det finnes alternativer til digre jordvoller, når hensikten er å dempe støyen fra trafikken. Et alternativ som vegmyndighetene er godt kjent med, er nettingkurver eller kister fylt med sprengstein eller annen type stein. Kurvene består av galvanisert tråd som gjør at de er nærmest vedlikeholdsfrie. Nettingkurvene kan skaffes i forskjellige størrelser og kan stables til ønsket høyde.

I de siste dagene har vi gjennom FNs klimarapport enda en gang blitt minnet om hvor viktig det er å ta vare på jordbruksarealene og matjorda vår. Det er på tide at de som har ansvaret for fremdriften av firefeltsveien, tar en time out og stanser den stygge og unødvendige bruken av deler av Norges beste åkerjord.

Alternativet er der.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.