Eiliv Sandberg skriver om svalene, som han savner. Disse flotte, elegante fuglene er blitt borte. Alle savner vi dem. Årsaken tror jeg ligger i den store endringen i landbruket. Nå lagres halmen i plastballer ute, trenger ikke tak. Gras blir ikke til høy lenger, trenger heller ikke tak. Og det var oppe under taket på låvene at låvesvalen hadde sitt eldorado. Fluktet elegant ut og inn av de store gluggene på låvene, og limte fast sine reir oppe under taksperrene. Dit låvesvalene kom tilbake, år etter år.

Dette skrev Eiliv Sandberg 25. mai.

De låvene vi husker fra bygda, ofte salryggede, falleferdige, eksisterer ikke lenger i det etterkrigsrike landbruket. Låvene er erstattet med «landbruksbygg», hvis innhold ikke er kjent, og som ikke har noen «sjel». Ingen glugger for svalene, derfor ingen låvesvaler.

Tårnsvalene har lidd samme skjebne, med låvenes «død». Fordi de gamle låvene med krum teglstein, er erstattet med moderne, flat sementstein. Det var plassen mellom steinene – i krumningene – at tårnsvalene hadde sitt eldorado. Fluktende, med sine lange spisse vinger i 100 km/t, bråstoppet ved takskjegget. Hang der noen sekunder til den smatt inn til eggene eller ungene.

Men, kanskje verst av alt, insektenes føde er blitt totalt borte. Noen mener at dette også var landbrukets skyld. Insektene ble borte samtidig med at de giftige sprøytemidlene ble innført i landbruket. Ikke en gang husflua har overlevd.

Akkurat i dag er tre tårnsvaler observert, fluktende i nærheten av gamle Hamar bryggeri. Kanskje ligger det igjen noe gammel krum takstein akkurat her? Men hva lever de tre tårnsvalene vi så av?

Insektenes død kan være et farlig tegn for menneskeheten. Slike er nødvendige i menneskene tilværelse. Om biene dør ut, dør menneskeslekten ut samtidig, hevder vitenskapen. Og 30 prosent av biene er allerede borte.

Som menneskeheten har tullet seg bort, med sin moderne, hyperintelligens. Svalesang er det noe som heter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.